Sedm vydatných
Na zahrádce sklízíme kořenovou zeleninu, dýně hokaido i listovou zeleninu. Pod střechu už putuje i poslední cibule a pozdní česnek. Zeleninové zásoby jsou opravdu bohaté. Z toho je úplně radost vařit hřejivé polévky, ve kterých doslova stojí lžíce.
1. Polévka z pečeného česneku
Připravte si opravdu hodně česneku a uvařte si nepřekonatelně voňavou krémovou polévku. Část česneku se do ní dává zasyrova a zbytek se opeče, přidají se opečené krutonky a pár kapek citronu. Upíři a hlad nemají šanci!
2. Rybí polévka
Inspirujte se středomořskou kuchyní a vychutnejte si polévku se spoustou zeleniny a mořských plodů. Přivoňte a přivolejte vzpomínky na prázdninové cestování po slunném mořském pobřeží.
3. Houbový krém
Smetanová houbová polévka s tymiánem je hotová delikatesa. Stačí podusit nakrájené houby s česnekem a bílou částí pórku. Potom přimíchejte trochu jíšky a nechte vařit ve vývaru. Až houby změknou, rozmixujte polévku dohladka a zjemněte smetanou.
4. Dýňová polévka
Kulaté oranžové dýně nejde na podzim přehlédnout, najdete je na každém farmářském trhu. Uvařte si z nich letos krémovou polévku, která bude trochu jiná díky kokosovému mléku a také trochu pikantní, protože jsme do ní přidali lžičku čerstvého zázvoru. Pro podzimní zahřátí naprosto ideální.
5. Kulajda s vajíčkem a koprem
Oblíbená jihočeská polévka nesmí na podzimním menu chybět. Rozhodně do ní přidejte hrst hub, ať už čerstvých, nebo sušených. Spolu s koprem provoní celý dům.
6. Pikantní polévka s hlívou a vepřovým masem
Když se ochladí, přijdou vždycky vhod chutná jídla, která zároveň posilují naši imunitu. To umí hlíva ústřičná, a proto jsme z ní uvařili vydatnou pikantní polévku s vepřovým masem.
7. Pálivá cizrnová
Podzim je čas luštěnin, tudíž nesmí chybět ani v dobré polévce. Přidejte trochu chilli a batáty na zahuštění a máte skvělou polévku, která vydá za pořádnou večeři.
foto: Profimedia