Jaro je jeho čas, na zahrádce už ho sklízíme a pokud se ještě neurodilo, vždy můžeme sáhnout do mrazáku pro Znojmia český listový špenát. Tuto zeleninu u nás rády používaly kuchařky už stovky let, na světe se s ním ale vařilo už v 8. století! Ve 13. století se v turecké Anatolii podával s masem a česnekovo-jogurtovou omáčkou,  v Damašku zase nabízeli borani , předkrm se špenátem, jogurtem, česnekem a kořením a v 17. století si třeba anglický filozof John Locke zapsal, jak si při návštěvě jihovýchodní Francie pochutnal na špenátové polévce s bylinkami.

U nás se využíval hojně a jak jen fantazie hospodyněk dovolila. Velikonoční vyvařování tomu po půstu jen přálo, proto ji vedle kopřiv najdeme v záplavě receptů. Třeba taková špenátová hastrmanka, jednoduchá polévka, která ale vypadá tak lákavě. 150 gramů nasekaného špenátu smícháte s litrem mléka, osolíte, přidáte dvě lžíce másla a povaříte. Přidáte 4 natvrdo vařená nakrájená vejce a je to! Zapékal se mletým masem a nudlemi, podával se s jehněčími medailonky a sýrem, nechyběl ani v jehněčí sekané, nádivkou z nich se plnila králičí stehna, pekla se piškotová roláda, štrůdl a samozřejmě se jedl jako dušený.

Mnoho z těchto tradičních jídel vaříme dodnes a neustále přidáváme další. Co by tak asi před 150 lety řekli na špenátové smoothie s banány a chia semínky. Proč je ale špenát tak oblíbený kromě snadného pěstování, uchovávání a přípravy. Vždy se tradovalo, že je neuvěřitelně bohatý na železo a Pepek námořník nás v tom utvrzoval. Ve skutečnosti v něm zas tak zázračné množství není a naše tělo by tolik ani neumělo zpracovat.

Ve 100 gramech špenátu ale najdete:

  • 23 kalorií
  • 3 g proteinu
  • 0.4 g tuku
  • 3.6 g sacharidů
  • 2.2 g vlákniny
  • 79 mg sodíku
  • 99 mg vápníku
  • 558 mg draslíku
  • 460 % denní dávky vitamínu K
  • 210 % denní dávky vitamínu A
  • 34 % denní dávky vitamínu C

S tímto skvělým mixem prospěšných látek se považuje za jednu ze super potravin. Vědci ho totiž spojují s možnou redukcí příznaků cukrovky, prevencí rakoviny díky chlorofylu, snižování krevního tlaku díky draslíku, lepšení síly kostí díky vitamínu K a zlepšení trávení díky vláknině. Takže sáhněte po špenátu Znojmia, ze kterého připravíte jak lahodnou polévku, tak lehký salát nebo náplň do zdravých raviol.

http://www.receptyschuti.cz/recept/spenatova-polevka/1845

http://www.receptyschuti.cz/recept/salat-s-cockou-a-spenatem/2312

http://www.receptyschuti.cz/recept/pohankove-ravioly-s-ricotoou-a-spenatem/2304