-
Druh jídla
například: Polévka
-
Typ kuchyně
například: Asijská …
-
Typ strávníka
například: Děti
-
Sezóna/Příležitost
například: Svačinka
například: Polévka
například: Asijská …
například: Děti
například: Svačinka
Zkuste náš recept a uvidíte, že se koblížky dovedou usmívat. Úplně jako v pohádce o koblížkovi na másle pečeném. A stejně blaženě se budou usmívat také vaši strávníci, malí i ti velcí.
Máslo i mléko si vyndejte předem z lednice, budete je potřebovat v pokojové teplotě. Mléko můžete případně trochu ohřát.
Odlijte menší polovinu mléka do hrnku a udělejte kvásek – droždí nadrobte na menší kousky, přidejte lžíci mouky, trochu cukru a promíchejte. Dopřejte mu asi 10 minut v teple, aby mohl pěkně vzejít. Je to důležité, aby byly vdolečky pěkně nadýchané.
Změklé máslo utřete se zbývajícím cukrem a pak přidejte i žloutky. Přilijte kvásek a postupně přidávejte mouku i zbylé mléko. Vznikne vláčné a lepivé těsto. Usilovně ho hněťte vařečkou, až se na povrchu budou tvořit vzduchové bublinky.
Zatímco těsto nabývá, připravte si smetanový krém. Smíchejte zakysanou smetanu, měkký tvaroh, vanilkový cukr a nastrouhejte kůru z dobře omytého citronu.
V pánvi rozehřejte olej – potřebujete dostatečné množství, aby vdolečky mohly plavat. Osmažte je dozlatova po obou stranách. Pak přesuňte na savý papír nebo kuchyňskou utěrku, aby se odsál přebytečný tuk.
Ještě teplé vdolečky potřete povidly a ozdobte vrchovatou lžící smetany s tvarohem. Podávejte nejlépe ihned.
TIP! Aby se povidla dobře mazala, připravte jim na vdolečku šikovný důlek. Těsně před smažením promáčkněte do těsta malou prohlubeň a pak vdolek vložte do horkého oleje důlkem dolů. Povidla můžete rozmíchat s trochou tuzemského rumu a nastrouhanou citronovou kůrou. Hotové namazané vdolečky můžete posypat nastrouhaným tvrdým tvarohem.