Bavorské vdolečky


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu


  • 0
  • 1 hodin 20 minut
  • 4 porce
  • Zkušený kuchař

Zkuste náš recept a uvidíte, že se koblížky dovedou usmívat. Úplně jako v pohádce o koblížkovi na másle pečeném. A stejně blaženě se budou usmívat také vaši strávníci, malí i ti velcí.

Suroviny

  • Mouka polohrubá 500 g
  • Máslo 40 g
  • Cukr krupice 2 lžíce
  • Sůl 1 špetka
  • Švestková povidla slazená Hamé 200 g
  • Tvaroh 150 g
  • Citronová kůra 1 ks
  • Mléko 240 ml
  • Droždí 20 g
  • Žloutek 2 ks
  • Olej rostlinný 500 ml
  • Smetana zakysaná 150 ml
  • Cukr vanilkový 1 ks

Postup

  • 1

    Máslo i mléko si vyndejte předem z lednice, budete je potřebovat v pokojové teplotě. Mléko můžete případně trochu ohřát.

  • 2

    Odlijte menší polovinu mléka do hrnku a udělejte kvásek – droždí nadrobte na menší kousky, přidejte lžíci mouky, trochu cukru a promíchejte. Dopřejte mu asi 10 minut v teple, aby mohl pěkně vzejít. Je to důležité, aby byly vdolečky pěkně nadýchané.

  • 3

    Změklé máslo utřete se zbývajícím cukrem a pak přidejte i žloutky. Přilijte kvásek a postupně přidávejte mouku i zbylé mléko. Vznikne vláčné a lepivé těsto. Usilovně ho hněťte vařečkou, až se na povrchu budou tvořit vzduchové bublinky.

  • 4

    V tento moment máte už nejnáročnější část přípravy za sebou a vy i těsto si můžete odpočinout. Mísu s těstem přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě asi 50 minut kynout.

  • 5

    Zatímco těsto nabývá, připravte si smetanový krém. Smíchejte zakysanou smetanu, měkký tvaroh, vanilkový cukr a nastrouhejte kůru z dobře omytého citronu.

  • 6

    Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněný vál a rozválejte na tloušťku zhruba 1 až 1,5 cm. Vykrajujte kolečka vykrajovátkem nebo klidně obrácenou skleničkou. Nechte je ještě dalších 20 minut kynout, opět překryté utěrkou.

  • 7

    V pánvi rozehřejte olej – potřebujete dostatečné množství, aby vdolečky mohly plavat. Osmažte je dozlatova po obou stranách. Pak přesuňte na savý papír nebo kuchyňskou utěrku, aby se odsál přebytečný tuk.

  • 8

    Ještě teplé vdolečky potřete povidly a ozdobte vrchovatou lžící smetany s tvarohem. Podávejte nejlépe ihned.

  • 9

    TIP! Aby se povidla dobře mazala, připravte jim na vdolečku šikovný důlek. Těsně před smažením promáčkněte do těsta malou prohlubeň a pak vdolek vložte do horkého oleje důlkem dolů. Povidla můžete rozmíchat s trochou tuzemského rumu a nastrouhanou citronovou kůrou. Hotové namazané vdolečky můžete posypat nastrouhaným tvrdým tvarohem.


Nahrávám