-
Druh jídla
například: Polévka
-
Typ kuchyně
například: Asijská …
-
Typ strávníka
například: Děti
-
Sezóna/Příležitost
například: Svačinka
například: Polévka
například: Asijská …
například: Děti
například: Svačinka
Polévka z kysaného zelí je tradičním slovenským štědrovečerním pokrmem. V postní verzi se dělá bez masa, zato naše slavnostní verze přísadami nešetří. Sušené houby jsou nezbytné a švestky jsou rafinovaný chuťový doplněk. Vůbec se jich nebojte – polévku v žádném případě neosladí, ale dodají právě to „ono“, které tak dobře chutná.
Houby předem namočte a sušené švestky propláchněte horkou vodou.
Uzené pečlivě omyjte a dejte s kořením vařit do studené vody. Po 15 minutách přidejte brambory nakrájené na kostičky. Vařte je do změknutí a teprve potom přidejte scezené kysané zelí. Vodu ze zelí zatím uchovejte pro případné dochucení.
Přidejte scezené houby, česnek i sušené švestky a vařte zhruba tři čtvrtě hodiny. Pak vyjměte maso a nakrájejte ho na kousky.
V rendlíku nechte rozpustit máslo a krátce na něm nechte rozvonět sladkou papriku. Vmíchejte zpátky do polévky. Přidejte nakájené uzené a kolečka klobásy a vařte ještě asi 15 minut.
Hotovou polévku dochuťte solí a pepřem. Můžete jí také dodat říz lákem ze zelí.
TIP! Brambory je potřeba dát vařit ještě před přidáním zelí – v kyselém prostředí by už nezměkly. Pokud máte rádi opravdu husté polévky, můžete kapustnicu zahustit moukou. Přidejte ji k máslu a připravte paprikovou jíšku.