Opravdové boloňské tagliatelle al ragú


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu


  • 0
  • 2 hodin
  • 4 porce
  • Začátečník

O špagety v italské Bologni nezavadíte. Tohle město žije z lasagní a tagliatellí. Samozřejmě se podávají s omáčkou, které my říkáme boloňská, ale Italové ji nazývají jedině a pouze ragú. A když už to děláme správně po italsku, dopřejte svému ragú náležitou péči a poduste ho potřebné dvě hodiny. Odměnou za trpělivost vám bude oběd jako od italské mamma.

Suroviny

  • Maso hovězí mleté 400 g
  • Celer řapíkatý 2 stonky
  • Mrkev 1 ks
  • Vývar 100 ml
  • Boloňská omáčka Otma 1 ks
  • Sůl 2 lžičky
  • Pancetta 80 g
  • Cibule 1 ks
  • Bílé víno 100 ml
  • Olej olivový 1 lžíce
  • Tagliatelle 250 g
  • Strouhaný parmazán k podávání

Postup

  • 1

    Cibuli nakrájejte na kostičky, řapíkatý celer na hrubší plátky a stejně tak očištěnou mrkev.

  • 2

    Pancettu pokrájejte na menší kostky a opečte na pánvi na olivovém oleji. Přidejte zeleninu a pomalu opékejte 10–15 minut.

  • 3

    Do zeleninového základu rozdrobte mleté hovězí a nechte opéct. Podlijte bílým vínem a nechte ho téměř vyvařit. Poté zalijte vývarem a rajčatovou omáčkou. Přiklopte pokličkou a nechte dusit.

     

  • 4

    Maso je potřeba uvařit doměkka. Dopřejte mu alespoň hodinu, ideální budou dvě hodiny. Nezapomeňte občas zamíchat.

  • 5

    Tagliatelle uvařte podle návodu. Do vody na vaření dejte dvě lžičky soli.

     

  • 6

    Uvařené těstoviny smíchejte s hotovým ragú, rozdělte na talíře a posypejte strouhaným parmazánem.

     

  • 7

    TIP

    • Zeleninovému základu říkají Italové soffritto a dávají si na něm záležet. Pokud máte trpělivost, opékejte ho klidně déle než uvedených 15 minut. Ragú to jenom prospěje.
    • Ragú můžete připravovat i ze směsi hovězího s vepřovým, případně z divočiny. Ta je v italské kuchyni častější než u nás. Používá se například divočák nebo zajíc. 
    • Hotové ragú můžete zjemnit lžící smetany. Přidává se 10 minut před dovařením.


Nahrávám