Pagáčky se škvarkovou pomazánkou


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu


  • 0
  • 2 hodin
  • 9 porce
  • Zkušený kuchař

Škvarkovou dobrotu si upečte na svačinu nebo klidně jako jednohubky pro návštěvu. Naprosto dokonalé jsou nejen k pivu a něčemu ostřejšímu.

Suroviny

  • Mouka hladká 650 g
  • Žloutek 2 ks
  • Droždí 42 g
  • Sádlo 2 lžíce
  • Škvarky 300 g
  • Škvarková pomazánka Hamé vynikající kvalita 1 ks
  • Sůl 1 lžička
  • Máslo 50 g
  • Mléko 300 ml
  • Cukr 1 lžíce
  • Vejce na potírání

Postup

  • 1

    Mouku prosijte do mísy a promíchejte se solí. Zapracujte nejprve změklé máslo a žloutky a potom přidejte i cukr, mléko a rozdrobené droždí. Pořádně propracujte na tužší těsto. Můžete si pomoct i ručním šlehačem s hnětacími metlami nebo robotem.

  • 2

    Pokud by to bylo potřeba, přidejte do těsta trochu mléka. Potom ho překryjte čistou utěrkou a nechte těsto půl hodiny kynout na teplém místě.

  • 3

    Pracovní plochu nebo vál pečlivě pomoučněte a nakynuté těsto rozválejte na placku silnou zhruba půl centimetru. Posypejte ji všemi mletými škvarky, složte na třetiny a pak z opačného směru ještě jednou na třetiny. Dejte znovu krátce kynout.

  • 4

    Potom znovu rozválejte a překládejte jako v předchozím kroku, jen tentokrát nebudete ničím posypávat. Celé zopakujte ještě jednou.

  • 5

    Po posledním kynutí z těsta rozválejte placku silnou 1 cm. Vykrajovátkem o průměru 5 cm vykrajujte kolečka a klaďte je na plech vymazaný sádlem. Dávejte je opravdu těsně vedle sebe ‒ mezery by neměly být větší než půl centimetru. Pomůže to, aby se pagáčky při pečení neroztekly do stran.

  • 6

    Potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte 20‒30 minut dozlatova.

  • 7

    Hotové pagáčky potřete vrstvou škvarkové pomazánky a podávejte.

  • 8

    TIP! Solte opatrně ‒ hodně záleží na tom, jestli máte slané škvarky. Pokud jsou zcela nesolené, přidejte do těsta ještě jednu lžičku soli. Pokud chcete mít na povrchu pagáčků mřížkování, namáčkněte je před pečením krájecím kolečkem na brambory. Případně můžete mřížku vytvořit špičkou ostrého nože.


Nahrávám