Polévka z černého kořene


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu


  • 0
  • 20 minut
  • 4 porce
  • Zkušený kuchař

Černý kořen neboli hadí mord je zelenina jak vystřižená ze strašidelné pohádky. Nedejte ale na první dojem. Má jemnou a lahodnou chuť a polévka z něj je učiněná delikatesa.

Suroviny

  • Černý kořen 750 g
  • Extra panenský olivový olej Vasco da Gama 2 lžíce
  • Smetana ke šlehání 150 ml
  • Houska 1
  • Pepř dle chuti
  • Cibule 1 ks
  • Máslo 2 lžíce
  • Šťáva citrusová 1 lžíce
  • Sůl dle chuti

Postup

  • 1

    Do větší mísy si připravte dostatek vody a rozmíchejte v ní citronovou šťávu. Černý kořen oloupejte a nakrájejte na kolečka a ihned přesuňte do mísy, aby nezhnědl. Cibuli nakrájejte na kostičky.

  • 2

    V hrnci rozehřejte olivový olej s jednou lžící másla a zpěňte na něm cibuli. Přidejte okapaná kolečka černého kořene a po chvilce opékání zalijte litrem vody. Osolte, přiklopte pokličkou a vařte doměkka.

  • 3

    Housky nakrájejte na větší kostky a opečte na pánvi na zbylém másle. Potom dejte stranou.

  • 4

    Uvařenou polévku rozmixujte tyčovým mixérem a nejlépe ještě přeceďte přes síto, aby se odstranila případná vlákna. 

     

  • 5

    Vraťte zpátky do hrnce, přilijte smetanu a nechte přejít varem. Poté dochuťte solí a troškou bílého pepře.

     

  • 6

    Hotovou polévku podávejte spolu opečenými krutony.

  • 7

    TIP

    • Příprava a čištění černého kořenu je trochu komplikovanější, protože z něj vytéká hustá a lepivá šťáva. Připomíná tekutinu, která se objeví na stonku pampelišky, když ji utrhnete. Jen je jí mnohem víc. Proto je příjemnější zpracovávat černý kořen v latexových rukavicích. 
    • Po oloupání černý kořen začne rychle oxidovat a hnědnout, takže ho ihned přesuňte do připravené mísy s citronovou vodou.


Nahrávám