Pomalu pečená svatomartinská husa se zelím


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu



Suroviny

  • Husa 4 kg
  • Jablko 3 ks
  • Zelí červené Znojmia 640 g
  • Červená cibule 1 ks
  • Hřebíček 2 lžičky
  • Uvařené brambory 600 g
  • Vejce 3 ks
  • Kmín
  • Sůl
  • Máslo 2 lžíce
  • Víno červené 100 ml
  • Cukr 2 lžíce
  • Mouka hrubá 200 g
  • Bramborový škrob lžíce

Postup

  • 1

    Na husu:

    • 3,5 - 4 kg husa
    • celý kmín
    • 3 jablka
    • sůl

     

    na zelí:

    • 640 g Znojmia Červeného zelí
    • 2 lžíce másla
    • 1 červená cibule
    • 100 ml červeného vína
    • 2 hřebíčky
    • 2 lžíce cukru
    • sůl

     

    na lokše:

    • 600 g vařených brambor
    • 200 g hrubé mouky + na posyp pracovní desky
    • 3 vejce
    • lžíce bramborového škrobu
    • sůl

  • 2

    Večer před podáváním husu očistěte a naporcujte. Oddělte stehna od páteře a prsa odřežte od hrudní kosti. Kostru s křídly ale nevyhazujte, poslouží jako základ na omáčku.

  • 3

    Troubu předehřejte na 90 °C. Skelet s křídly osolte a poprašte moukou. Dejte zvlášť do hlubšího pekáče a přiklopte.

  • 4

    Ostatní části husy osolte, posypejte kmínem a vmasírujte do kůže. Oloupejte jablka, zbavte je jádřinců a nakrájejte. Spolu s nimi dejte naporcovanou husu do hlubšího pekáče, přiklopte a spolu s pekáčem s kostrou a křídly dejte přes noc do trouby.

  • 5

    Ráno vyndejte skelet s křídly a teplotu trouby zvyšte na 170 °C. Husu občas podlijte výpekem. Hodinu před podáváním maso odklopte a teplotu zvyšte na 220 °C. Pečte dozlatova.

  • 6

    Kostru s křídly dejte do hrnce s vařicí vodou, tak aby byly z části ponořené, a nechte zhruba 30 minut vařit. Pak vývar sceďte a nechte na mírném ohni zredukovat na požadovanou hustotu omáčky.

  • 7

    Uvařené brambory na lokše nechte vychladnout a nastrouhejte. Přidejte vejce, mouku, škrob, osolte a vypracujte vláčné těsto. Na pomoučněné pracovní desce vyválejte 25cm placky (zhruba 1 cm tlusté), osmahněte nasucho na pánvi a ihned potřete výpekem z husy.

  • 8

    Na másle orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, přisypte cukr a nechte zkaramelizovat. Přidejte okapané zelí a rozdrcený hřebíček, podlijte vínem a duste doměkka (cca 20 minut).

  • 9

    Hotovou husu podávejte se zelím, bramborovými lokšemi a omáčkou.


Nahrávám