Tradiční svíčková s brusinkami


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu



Suroviny

  • Hovězí krk 1.8 kg
  • Mrkev 5 ks
  • Petržel 3 ks
  • Třtinový cukr 2 lžíce
  • Brusinky Hamé 3 lžíce
  • Olej 3 lžíce
  • Pepř 10 kuliček
  • Bobkový list 2 ks
  • Smetana ke šlehání 250 ml
  • Citronová šťáva
  • Máslo 150 g
  • Cibule 2 ks
  • Celer 1 ks
  • Hořčice plnotučná 1 lžíce
  • Pepř mletý černý
  • Citron 4 plátky
  • Nové koření 6 kuliček
  • Jalovec 2 kuličky
  • Mouka hladká 2 lžíce

Postup

  • 1

    Zeleninu si nakrájíme na nudličky. Na másle osmažíme cibuli a mrkev. Když nám směs začne zlátnout, přidáme celer, petržel a znovu vše restujeme. Poté přidáme cukr, ochutíme hořčicí, brusinkami a necháme zkaramelizovat.

  • 2

    Maso odblaníme, osolíme, opepříme a svážeme potravinářským provázkem do válečku. Na másle s olejem zprudka opékáme. Přendáme do pekáče, zasypeme připravenou zeleninovou směsí, přidáme koření, plátky citrónu a dáme péct na cca 150 stupňů v horkovzdušné troubě. Pečeme asi 3 hodiny, dokud nám maso nezměkne a podle potřeby mírně podléváme.

  • 3

    Takto si můžeme maso připravit den předem a do druhého dne ho necháme odležet. Pak už ho jen vyndáme a nakrájíme na plátky. Ze zeleniny vybereme koření a plátky citrónu a zeleninu umixujeme do hladka.

  • 4

    V misce si rozmícháme šlehačku se 2 lžícemi mouky a necháme ji chvíli odstát,  přidáme do omáčky a 10 - 15 minut provaříme. Do omáčky vrátíme plátky masa a necháme ho prohřát. Podle chuti dosolíme a doplníme citrónovou šťávou. Podáváme s houskovým knedlíkem a brusinkami.


Nahrávám