-
Druh jídla
například: Polévka
-
Typ kuchyně
například: Asijská …
-
Typ strávníka
například: Děti
-
Sezóna/Příležitost
například: Svačinka
například: Polévka
například: Asijská …
například: Děti
například: Svačinka
Jemná vepřová panenka upečená dorůžova je královnou mezi pečeněmi. Chce to trochu cviku i odhadu, aby to člověk zvládl napoprvé, ale s naším podrobným návodem se nemáte čeho bát. S gratinovanými bramborami a švestkovou omáčkou budete mít nedělní oběd na hvězdičku. Když ne tu michelinskou, tak aspoň tu s jedničkou.
Nejdříve si připravte gratinované brambory. Oškrábané brambory nakrájejte na slabé plátky, asi 2–3 mm silné. Po nakrájení je hned přesuňte do mísy s vodou, aby brambory nezčernaly.
Smetanu krátce svařte s přepůlenými česnekovými stroužky a nechte vychladnout. Ze smetany vyjměte česnek, už ho nebudete potřebovat. Smetanu osolte, opepřete a rozmíchejte v ní parmazán.
Menší zapékací misku vymažte máslem. Bramborové plátky osušte a začněte je vrstvit do zapékací misky. Každou vrstvu pokapejte smetanou s parmazánem. Jako poslední vrstvu dejte brambory a na ni položte kousky zbylého másla.
Překryjte alobalem a dejte péct do trouby vyhřáté na 160 °C na 45 minut. Potom zvyšte teplotu na 200 °C, odstraňte alobal a pečte dalších zhruba 15 minut, aby vrchní vrstva brambor zezlátla. Upečené brambory opět přikryjte alobalem a nechte stranou.
Panenku potřete olivovým olejem, osolte a opepřete. Na pánvičce rozpalte olej a panenku zprudka opečte ze všech stran.
Přesuňte do pekáče a nechte dopéct v troubě vyhřáté na 180 °C. Doba pečení závisí na velikosti masa – panenku o průměru osm centimetrů pečte maximálně 10 minut.
Po upečení ji vytáhněte z trouby na vyhřátý talíř a přikryjte alobalem. Dalších 15 minut nechte odpočívat.
Do pekáče nalijte švestkovou omáčku a zalijte 2–3 lžícemi vody nebo vývaru. Postavte na plotnu a lžící odškrábejte všechny výpečky. Za stálého míchání krátce povařte.
Panenku nakrájejte na plátky. Na talíři přelijte švestkovou omáčkou a podávejte s gratinovanými bramborami.