Znojemská pečeně špikovaná okurkou s hrnkovým knedlíkem


Ostatním také chutná

Škola Foodstylingu

Novinky z magazínu


  • 0
  • 1 hodin 50 minut
  • 4 porce
  • Zkušený kuchař

Klasická česká kuchyně potěší pokaždé, když je udělaná poctivě. Na znojemskou pečeni si maso zaslouží dobře prošpikovat, aby bylo šťavnaté. Zkuste tentokrát se slaninou protáhnout i nakládanou okurku. S naší školou špikování (viz TIP) to zvládnete hravě.

Suroviny

Nezařazené

  • Hovězí pečeně 750 g
  • Okurky 5-7 cm Znojmia 5 ks
  • Cibule 1 ks
  • Mouka hladká 3 lžíce

 

  • Slanina 50 g
  • Sádlo 80 g
  • Hovězí vývar 500 ml

Příloha

  • Houska 2 ks
  • Mléko 250 ml
  • Sůl 1 lžička

 

  • Mouka hrubá 170 g
  • Vejce 2 ks

Postup

  • 1

    Maso na pečeni je lepší prošpikovat, aby bylo šťavnatější. Operte ho, osušte a dobře posolte. Slaninu nakrájejte na proužky a pomocí špikovací jehly protáhněte masem. Stejně postupujte i s podélně nakrájenou jednou kyselou okurkou.

  • 2

    Upečené maso vyjměte z kastrolu a uchovejte teplé. K výpeku dolijte zbylý vývar a zašlehejte hladkou mouku. Za stálého míchání přiveďte k varu a nechte krátce povařit. V této fázi můžete omáčku propasírovat, aby byla hladká. Nakonec do ní přidejte na kostičky nakrájenou nakládanou okurku a nechte prohřát. 

  • 3

    Cibuli nakrájejte na drobné kostičky a zpěňte na rozpuštěném sádle. Pak zprudka ze všech stran opečte prošpikované maso, aby se zatáhlo. Podlijte 200 ml vývaru a přiklopené duste v troubě doměkka při teplotě 180 °C. Trvá to podle typu masa zhruba 90 minut. Podle potřeby podlévejte vývarem.

  • 4

    Na knedlíky si nejdřív připravte dvě větší mísy. Oddělte žloutky od bílků a v jedné míse ušlehejte z bílků tuhý sníh. Ve druhé smíchejte řídké těsto z mouky, soli, mléka a žloutků. Pak zamíchejte pokrájenou housku a nakonec zlehka zapracujte sníh z bílků.

  • 5

    Čtyři rovné hrnky vymastěte nejlépe sádlem, ale funguje i olej. Těsto naplňte zhruba do 3/4. Pak hrnky postavte do kastrolu, ale pozor! ‒ voda nesmí sahat výš než k uchům hrnků. Přikryjte poklicí a vařte 25 minut.

  • 6

    Je naprosto v pořádku, že se během vaření knedlíky nafouknou. Nadýchaná čepice po chvilce zase poklesne. Uvařené knedlíky vyklopte z hrnku do kráječe, nebo je nakrájejte nití.

  • 7

    Pečeni nakrájejte na plátky, přelijte omáčkou a podávejte s knedlíky.

  • 8

    • TIP!

    • Škola špikování – postupujte vždy po směru vláken v mase. Použijte špikovací jehlu, ale pokud ji nemáte, vystačíte si s ostrým tenkým nožem. Udělejte do masa díry a otáčením nože je postupně rozšiřte. Potom si pomozte i prstem a vsuňte do mezery slaninové klínky.


Nahrávám