1. Hlavně žádná rajčata!
V 17. století, kdy Britové po návratu ze svých kolonií začali experimentovat s přípravou této pikantní omáčky, byla rajčata považována za jedovaté plody. Tehdejší oblíbené kečupy se proto vyráběly z hub nebo vlašských ořechů.
2. Čínské, rozhodně ne americké
I když se Američané postarali o popularizaci kečupu v moderní době, jeho pojmenování pochází z čínštiny. V originále zní ke-tjap a označoval omáčku ze zkvašených ryb, ne nepodobnou dnešní rybí omáčce.
3. Dokonalý čistič
Díky rajčatům a octu je kečup kyselý. Takže někteří koumesové ho neváhají použít jako leštidlo, které dokáže navrátit lesk zašlým kovovým předmětům. Prý dobře funguje hlavně na měď a mosaz.
4. Máte chuť lámat rekordy?
Ten světový v pití kečupu na čas je neúprosný. Pokud byste ho chtěli překonat, museli byste zvládnout 120 mililitrů kečupu za dobu kolem 30 sekund. Ještě se na to cítíte?
5. Kečup nasladko
Cukr je nedílnou součástí receptury. Některé kečupy ho mohou obsahovat až 25 procent! Není divu, že ho děti tolik milují.
6. Postaveno na hlavu
Obrátit lahev vzhůru nohama geniálně vyřešilo v 90. letech nekonečné čekání na pár kapek kečupu. Ty většinou stejně nepřišly, protože se z lahve nečekaně vyvalila kečupová lavina přes půlku talíře. Výrobci hledali cestu, jak díky spotřebitelskému komfortu zvýšit své prodeje, což se jim touto inovací jednoznačně podařilo.
7. Kečupová rychlost
Když už jsme u dávkování, dá se samozřejmě spočítat rychlost, jakou se kečup ze stlačovací lahve přesune na váš talíř. Opravdu jste o tom nikdy nepřemýšleli? Nadšenci spočítali, že to je rychlostí 1,3 centimetru za sekundu.
zdroj: Profimedia.cz