-
Druh jídla
například: Polévka
-
Typ kuchyně
například: Asijská …
-
Typ strávníka
například: Děti
-
Sezóna/Příležitost
například: Svačinka
například: Polévka
například: Asijská …
například: Děti
například: Svačinka
Zde naleznete informace o tom, jak tyto stránky uchovávají vaše osobní údaje.
Zdravé stravování nespočívá jen v tom, co jíte a pijete. To, v čem potraviny a nápoje kupujete, skladujete, ohříváte a podáváte, je stejně důležité jako samotné produkty. V současnosti probíhá stále intenzivnější vědecký výzkum zaměřený na potenciálně nebezpečné účinky obalů potravin a nápojů na zdraví. V USA již Panel prezidenta Obamy pro výzkum rakoviny vydal podrobnou zprávu varující před nedostatečnou regulací chemikálií, které mohou mít dalekosáhlé následky na zdraví.
Pro mnohé z nás jsou velikonoční svátky přiležitostí k setkávání. Venku vysvitlo sluníčko, máme několik volných dní a konečně čas na setkání s rodinou nebo s přáteli. Tak proč nepřipravit pár dobrot a na stole z nich nevykouzlit pohoštění snů. Ani nemusíme hodiny vyvařovat, stačí jednoduché recepty a hezky naaranžovaný stůl. V tomto případě doporučujeme využít sklo, ve kterém se jídlo skvěle vyjímá.
Se špenátem jsme ve školních jídelnách vždy trochu bojovali, přiznejme si, že to nebylo nejoblíbenější jídlo. Teď už jako dospělí ale víme, jak ho připravit chutně a hlavně, jak prospěšný našemu zdraví je. Proto si ho můžeme dopřávat často a ne jen na jeho den 26. března.
Svátky jara jsou i o dobré jídla a je tomu tak už po staletí. Po půstu se připravují pokrmy, na kterých si zaručeně pochutnáte, přece jen jsou už odzkoušeny generacemi kuchařů. Jídla mají po celé České republice podobný základ, v každé oblasti je ovšem nějak ozvláštnili a pojmenovali po svém. Vyzkoušíte na Velikonoce něco od „sousedů“ nebo se budete držet své klasiky?
Měsíc březen spojuje dozvuky zimy a pomalý příchod teplých dnů. Můžete vyrazit na hory za sněhem a za pár dní už vítat jaro. Kdo nestihl masopust, může to dohnat první březnový víkend, pak už se o slovo hlásí zábava pro teplejší dny. Tak kam se vydáte?
Bylinky, zelenina či květiny z vlastní zahrádky, zní to dobře, že? Není to ale jen tak, i menší záhonek potřebuje péči, nestačí jen tak začít sázet. Po zimě je čas dát vše do pucu, plánovat, udělat revizi, osvěžit a pročistit půdu, Odborníci dali dohromady seznam, podle kterého se můžete řídit a postupně si odškrtávat. Jde se na to!
V Čechách masopust, na Moravě fašinek či fašank, názvy mají sice jiné, cíl ovšem stejný. Před obdobím půstu se dobře pobavit a dopřát si dobré jídlo. Trvá Tří králů do Popeleční středy a právě několik posledních dnů je nevázané veselí a hodování.
I když únorové počasí zrovna k výletům neláká, program nejkratšího měsíce je pořádně nabitý. Gurmánské akce se konají ve všech koutech republiky a i když bude mrznout nebo pršet, doma zůstávat nemusíte.
Biatlonová sezona je v plném proudu a čeští závodníci se ve velké konkurenci rozhodně neztrácí a dávají o sobě vědět. Kromě dobré přípravy jim pomáhá i dobře sestavený jídelníček. Když ale není vyhnutí, jídlo si připraví i sami a jako všichni smrtelníci, občas zhřeší.
První únorovou sobotu to v 10 ráno v hustopečské ulici Na Hradbách žije. I když je pod mrakem a trochu vlezlá zima, všude je plno. Lidé ze širokéhookolí se sem sešli na Masopust Na Turhandlích, který se zde konal už po 11té.
V lednu přišel čas očisty těla, tzv. detoxu. Jenže existuje spousta rad, návodů a mnohdy dost drastických postupů a vybrat z nich ten pravý, aniž bychom si ublížili, může být složité.
Vyrazit na dovolenou na horskou chatu je zimní klasika, příroda, čistý vzduch a radovánky ve sněhu prospějí celé rodině. Zároveň ale pořádně vyhládne a kuchaři a kuchaři stojí před velkou výzvou. Jak v někdy až bojových podmínkách připravit jídla, která budou chutnat a zároveň budou plnohodnotnými pokrmy, které dodají energii na další výpravy? Poradíme
Kam v lednu? Poradíme!
Do formy v obýváku Když na návštěvu posilovny není čas ani peníze, není potřeba házet flintu do žita, ale udělat si tělocvičnu doma. Nepotřebujete přístroje ani činky, stačí základní vybavení a váha vašeho těla. Můžete trénovat jak kardio, tedy delší aerobní cvičení, při kterém se spalují přebytečné tuky, tak silové cviky. Nejlepší variantou je, když je skombinujete a vytvoříte si malý domácí kruhový trénink.
Zhubnout, zlepšit kondici, skončit s prokrastinací, přestat kouřit. Leden je měsíc, kdy se snažíme změnit k lepšímu. Bývá to ale nesnadný úkol a na nějaká předsevzetí po pár týdnech zapomeneme. Přinášíme proto rady, díky kterým z cesty za vysněnými cíli jen tak nesejdete.
Poslední den v roce nemusí být jen o celodenní přípravě a velké domácí oslavě, pokud máte volno, můžete si ho užít i netradičními návštěvami. Vyrazte do společnosti, ať už na hrad nebo do přírody, čekání na půlnoc uteče jako voda.
Na naše typické Vánoce si sáhnout nedáme, kapr nebo řízek se salátem musí být stejně jako rohlíčky, pracny nebo vosí hnízda. Jako správní gurmáni bychom ale zase měli vyzkoušet speciality, které na svátky připravují v zahraničí. A ty britské opravdu lákají.
Teď frčí datle! Domácí tvorba cukroví k Vánocům prostě patří. Můžete trhat rekordy v počtu připravených druhů, dát si záležet na složitých receptech a kreativně se vyřádit při zdobení. Ať třeba nejste ti nejlepší kuchaři nebo se při vaření úplně necítíte, mohou to být příjemné chvíle strávené s malými pomocníky. Ukažte dětem legendární vosí hnízda, medvědí pracny nebo sádlová kolečka! Na jeho přípravu nedá dopustit ani foodblogerka Romana z Na skok v kuchyni. Zakládá si hlavně na kvalitních surovinách, které jí pomáhají udělat to nejlepší těsto. Čerpá ze starých dobrých receptů, ale nebojí se ani experimentovat s novými trendy.
Na bagetě nebo s mrkvičkou? Vyzkoušejte netradiční pomazánky a dipy Vymýšlet pohoštění na Silvestra může být docela oříšek. Každý má jiné chutě, spousta jídel se už omrzela a nikomu se nechce ztrácet čas se složitou přípravou. Ideální jsou proto pomazánky a dipy, které zvládnete za chvíli!
Se smrtkami v průvodu Každá země na své zesnulé během dušiček vzpomíná jinak. U nás si zajdeme na klidné podzimní hřbitovy, v Americe je to spíš o zábavě pro děti a ty nejbarevnější a nejživější akce mají v Mexiku při Día de Muertos, tedy Den mrtvých. Průvody, malování obličejů, setkání na hřbitovech a dobré jídlo.
Po lehkých letních jídlech už se v kuchyni zase musíme víc otáčet. Abychom nabrali energii pro zamračené dny a udrželi si dobrou imunitu v nevyzpytatelném podzimním počasí, je důležité připravovat pokrmy, které dodají vitamíny a živiny. A na to jsou vydatné polévky ideální!
Když slaví svátek Martin, můžete si být jisti, že vás kromě dobré zábavy čeká i výborné jídlo a pití. Akce pořádané 11. listopadu po celé republice nabízí spoustu atraktivního programu. Kromě zážitků gurmánských si můžete i zatancovat, vystoupat na věž nebo se projít po hradě. Komu se ale mezi lidi chtít nebude, tradiční svatomartinskou husu si může připravit v pohodlí domova podle našeho receptu.
Když už je polévky navařeno pro celou rodinu a dýní ještě spousta, je na čase se poohlédnout po jiném využití. Toto ovoce využijete ještě na mnoho způsobů, jak na další dobroty, kosmetiku, ale třeba i na hraní pro děti: http://www.receptyschuti.cz/recept/hrejiva-dynova-polevka/2276
S příchodem chladnějšího počasí je naše tělo po letním rozmazlování náchylnější k nemocem. Střídání teplot je pro něj velkou zátěží a proto je potřeba posílit naši imunitu. A jak jinak než vitamínem C a starými dobrými šípky a brusinkami. Jsou jednoduše k dostání a v kuchyni je využijete hned několika způsoby.
Českou kuchyni si bez hlávkového zelí nedovedeme představit. Polévky, přílohy, saláty, využije se na všechno. Kromě dobré chuti je ještě také neuvěřitelně zdravé, proto by v našem jídelníčku rozhodně nemělo chybět.
První republika je v našich je v našich myslích zárukou poctivosti a dobrých chutí, naše prababičky a babičky přece připravovaly tak skvělá jídla. Co lidé před sto lety ale vlastně nejčastěji jedli a vařili?
Ať už si ji ulovíme sami nebo koupíme, zvěřinu je potřeba upravit jinak, než klasické maso.
Nudné těstoviny, suchý knedlík, dusivá rýže, okoralé brambory. Ne, bez omáček to nejde, a to v žádné kuchyni světa. Ať vzpomenete na jakoukoliv zemi, vždy se k ní váže nějaká lahodná omáčka, která celé jídlo povznese na jinou úroveň. Třeba česká svíčková by bez té smetanové ani nestála za řeč, indická jídla by byla za trest a Itálie by se proslavila jen dobrým fotbalem.
Švestky jsou pro nás ve skrze nezajímavé ovoce. Na koláč, do knedlíků, něco možná usušit a zbytek na slivovici. Ve svém jídelníčku byste jim ale měli věnovat větší pozornost, pro naše tělo jsou prospěšnější, než si myslíte.
Že jsme světová jednička v pití piva dobře víme, držíme ale další unikát. Česká republika je považována za houbařskou velmoc, podle průzkumu chodí totiž na houby alespoň jednou ročně chodí 70 procent obyvatel!
Přechod z prázdninového režimu není náročný jen pro děti, ale i pro dospělé. Naštěstí rychle přichází čas zaručeného relaxu pro plnoleté, vinobraní! Slavnosti dobrého jídla a hlavně vína a burčáku s doprovodným programem jsou v září o víkendech organizovány po celé republice, stačí si jen vybrat z našeho seznamu osmi tipů.
Připravit dětem svačinu do školy není jen tak. Na jednu stranu musíme splnit požadavky jejich mlsných jazýčků, na druhou je ale zase nechcete zaplácat nezdravými potravinami, které jim nedodají potřebnou energii a jen je ve třídě uspí. Naučíte je tak špatným stravovacím návykům, pak už je jen krok k obezitě, onemocněním srdce, vysokému tlaku či cukrovce. S trochou invence a našich rad ale svým nejmenším každý den nachystáte kvalitní svačinu, která neskončí v koši.
Když se vydáte k našim východním sousedům, kromě krásné přírody byste si měli vychutnat i jejich jedinečné speciality. Jsou to slavné pokrmy jako halušky, ale i dobroty upravené podle jednotlivých oblastí. Drsný hornatý sever si musel vystačit s potravinami, které dlouho vydrží, proto je místní jídelníček bohatý na brambory, uzené maso, luštěniny, mléčné výrobky jako vyhlášené sýry a kysané zelí. Jih má skladbu o něco pestřejší, více ovoce, různá masa včetně husího a krůtího a pečení na slano i sladko. Vyzkoušejte některé z lákavých jídel, které můžete připravit i ve své kuchyni, třeba právě ze zásob Kysaného zelí Znojmia ve spíži.
Uvařit si z vlastních zásob v kempu nebo si zajít na nějakou dobrotu do restaurace. Nekonečné dilema turistů v Chorvatsku. Teď už ale není nad čím přemýšlet. Gastronomie v zemi je totiž skvělou kombinací vlivů středozemní i středoevropské kuchyně se špetkou tureckého koření a to tento gurmánský zážitek byste určitě neměli přijít.
Když se řekne maďarská kuchyně, vybaví se nám paprika. A je to tak Maďaři ji prostě milují a dovedou s ním přímo kouzlit. Není to ale jen tomto koření, pochutnáte si, i když se v jídle neobjeví ani špetka. Stejně jako u nás, začínají Maďaři své obědy rádi polévkou. Jejich preference se mění podle sezony, za chladného počasí si pochutnají třeba na fazolové s uzeným masem a klobásou (Jókai bableves ), v létě zase vládne studená višňová (hideg meggyleves) Na menu ale nechybí ani houbová, vývar s játrovými knedlíčky nebo rybí (halászlé).
Na italské dovolené se nenechte uspat jen pizzou, těstovinami a tiramisu, každá oblast skrývá gastronomické poklady, které by vám neměli uniknout. S ingrediencemi na jejich přípravu doma si většinou nemusíte lámat hlavu, doma stačí mít po ruce dobrý olivový olej jako extra panenský olivový olej Vasco da Gamma, rajčatové protlaky a pyré Otma na pizzu, k masu i do polévek a sardinky v oleji či tomatě Otma do těstovin.
Bez zmrzliny to v létě nejde, ale každodenní mlsání může lézt do peněz. Můžete mít zásoby v mrazáku, ale nejlíp stejně chutná ta čerstvá, domácí. Bez zmrzlinovače se to zdá nemožné, neztrácejte ale naději. Doma si můžete udělat jak chutnou směs, tak i dosáhnout požadované konzistence. Vyzkoušejte jeden z našich vybraných postupů.
Není žádný tajemstvím, že slavné ženy zrovna neholdují hamburgerům s hranolky, ale hlídají si linii pomocí salátů. V jejich podání to ale není žádné nezáživné chroupání, ale každá si svou zeleninu upravuje nějaký jiným, chutným způsobem.
Ještě, než se u nás objevil fast food, jedničkou byl párek v rohlíku. V mžiku připraven zahnal ten nejhorší hlad a to za pár korun. Příchod hot dogu se nám může zdát jako další z amerických invazí, ve skutečnosti tu byl ale mnohem dřív a pochází z Evropy!
Kufr nacpaný k prasknutí a na dovolené stejně spousta věcí přebývá a mnoho zase chybí. Sbalit se na cesty ale s malou přípravou nemusí být žádný stres, stačí se držet našeho návodu a nepovezete nic zbytečně.
Naši nejmenší bývají největší kritici a zavděčit se jim je fuška každý den. Uspořádat dětskou oslavu je pak o to složitější, když máte capartů pohromadě několik. Každé má rádo něco jiného, rychle se začnou nudit a filtr toho, co řeknou, ještě moc nemají. Všem možným problémů ale můžete předejít a z párty za vysvědčení nebo k narozeninám může být zábava i pro vás.
Do přírody připraveni! Jak jíst v divočině.
Domácí limonády dnes nesmí chybět na žádné oslavě, posezení či grilování. Milujeme je pro jejich svěží chuť a schopnost uhasit žízeň lépe, než jakékoliv jiné nealko. Nespokojíme se ale jen se sirupem s vodou, chceme přírodní ingredience, čerstvé ovoce, bylinky a sladila.
Aby jídlo v kempu vydrželo Pobyt v přírodě si žádá i dobré jídlo, jenže pro nás rozmazlené ledničkami se vymýšlení chutného menu stává oříškem. Nechceme si brát jen instantní pokrmy, na druhou stranu by ale byla škoda, kdyby se nám potraviny zkazily. Nemusí tomu ale taky být. S dobrou přípravou a našimi tipy si můžete vzít i steaky.
Pečené koleno a žebra se bez něj snad ani nedají jíst, s uzeným si pěkně vychutnáme omáčku z něj a s jablky se konzumuje odjakživa. Křen prostě do našeho jídelníčku patří nejen svou výraznou chutí, ale i blahodárnými účinky na lidské zdraví. Nenadarmo se mu totiž říká český ženšen.
Bez grilování to na jaře a v létě nejde, často při tom ale děláme spoustu chyb. Dali jsme dohromady několik zaručených rad od mistrů grilu, které vám pomohou ovládnout letní oslavy.
Věděli jste, že Den matek připomíná neúnavnou pacifistku a ženu, která pečovala o zdraví chudých? Že se nápadu na svátek, připomínající matky a babičky, američtí zákonodárci nejdříve smáli? Anebo že u nás se o něj zasazovala Alice Masaryková? To a mnohem více se dozvíte v našem článku o dni, kdy si připomínáme naše maminky, mateřství i roli matek ve společnosti. Zároveň pro vás máme několik sladkých tipů na to, jak si můžete vy nebo vaše maminky tento sváteční den ještě zpříjemnit.
Jaro je v plném proudu a blíží se i nejmagičtější noc v roce, kdy podle pověr vládnou zlé síly tou největší mocí. Čas mezi soumrakem posledního dubna a úsvitem prvního května byl odpradávna spojován s kouzly a čárami.
Klíčem dokonalého grilování není jen perfektně rozpálený gril, ale také dobře připravené suroviny. Naložení do dobré marinády potravinám pomůže získat výraznější chuť a zvláčnit je.
Každý z nás si pochutná na luxusním steaku, sekané od maminky, dobré klobásce nebo jen rohlíku se šunkou. Co ale takhle jeden den úplně bez masa? Pomůžete tím svému zdraví i stavu naší planety.
Ani bonbóny v pivu nejsou tabu
Klasika, která se neomrzí
10 důvodů
Abyste o Velikonocích stylově pohostili koledníky a další návštěvy, nemusíte složitě péct a vyvařovat.
Mazanec, vejce, nádivky, beránek, jarní svátky si umíme užít jako praví gurmáni.
Vyžeňte zimu z kuchyně, potřebuje jarní detox stejně jako vy
Po dlouhé zimě si náš jídelníček žádá osvěžení.
Kamarádka si našla nového partnera a hned je jako proutek, zatímco vy ve vztahu jen nabíráte? Není to náhoda, za obojí může romantika a hormony. Prostě příroda. Když ale víte, co je příčinou, snadno se přibírání vyhnete.
Zadupejte vánoční hříchy a osvěžte tělo i mysl
Naučíme vás, jak připravit ty nejlepší
Malý dort na milion způsobů, který si zamilujete
10 potravin, které vás naladí na romantický večer
V kuchyni alpských šéfkuchařů.
Pomerančová bitva, anděl na laně nebo stříhání kravat
Na horách dostaneme hlad rychle, ať už jezdíme na lyžích, běžkách, snowboardu, nebo jdeme na výpravu.
Začíná masopust! Svátek bujarého veselí,tance a dobrého jídla!
Bramborový salát může mít spoustu podob a k němu nemusí být jenom kapr. Tradice není diktát! Když vám rybí maso není po chuti nebo nevyznáváte majonézové saláty, udělejte jednoduše změnu. Najde se spousta zajímavých pokrmů, se kterými vánoční tabule nebude o nic méně slavnostní.
Pečete na poslední chvíli, nebo s rozvahou plánujete, které druhy letos vyberete? Ať už se držíte klasiky nebo rádi zkoušíte nové recepty, máme pro vás tipy na nejchutnější vánoční cukroví.
Když zima zalézá za nehty, představujeme si většinou něco teplého na sebe. Hned v druhém sledu ale hledáme něco hřejivého k jídlu. Protože v momentech, kdy další svetr navíc stejně nepomůže, je potřeba naše tělo zahřát zevnitř.
Uspořádejte si letos nefalšované martinské hody sami! Pečenou husu sice nepřipravujeme doma každý den, ale její zpracování je v podstatě jednoduché.
Krůtí maso má výjimečně vysoký podíl bílkovin, minimum tuku a příslovečných devatero druhů masa na jedné pečeni. Je skoro hřích, že na něj v české kuchyni spíš zapomínáme. Pojďte s námi tuto sílu zvyku překonat a naučit se pár nových receptů. Krůtí má rozhodně všechny předpoklady stát se novou superstar vaší kuchyně.
Kdyby maková panenka znala povidla, neměl by motýl Emanuel žádnou šanci. Obě typicky české suroviny, mák a povidla, se nám připomínají hlavně na podzim. Sluší jim to každé zvlášť, když se ale dají dohromady, je to vysloveně vyladěná souhra chutí.
Podzimní sklizeň zeleniny je ve znamení oranžových dýní. Jejich zářivou barvu nejde přehlédnout a stejně tak jejich příjemnou chuť. Rádi objevujeme a zkoušíme nové druhy dýní a je jasné, že s jedním receptem na polévku už si v letošní sezoně nevystačíme. Naštěstí existuje spousta skvělých dýňových receptů od předkrmů až po dezerty, takže se s námi můžete směle pustit do oranžového vaření.
Jako kdyby povinností na začátku školního bylo málo! Teď přibudou i starosti s chystáním svačin a odpoledne leckdy zklamání, když starostlivě připravená svačina připutuje zase zpátky domů. V horším případě i s tou včerejší. Nezoufejte. Máme pro vás hned deset nápadů na svačiny, které se dětem budou líbit. Většinu z nich mohou navíc připravovat spolu s vámi, a to je výhoda. Když si ji totiž udělají tak, aby jim opravdu chutnala, přece ji potom nevyhodí, no ne?
Trochu překvapivě je grilování na sklonku sezony to nejlepší, co si můžeme přát. Gril už je zaběhnutý a také my jsme při grilování o poznání jistější než na začátku léta. Čerstvá zelenina i ovoce je v plné sezoně a je z čeho vybírat. Takže zatopte pod roštem a pusťte se do dalšího kulinářského objevování!
Rádi si ho dají i ti, kteří jinak ryby nevyhledávají, protože má jemné maso, málo kostí a nijak intenzivní rybí vůni. Zcela právem bývá losos nazýván „král ryb“. Je běžně dostupný po celý rok a není těžké ho doma připravit tak, abyste si doopravdy pochutnali.
Nenovější kuchařská móda je vysloveně sympatická. Díky ní se znovu učíme objevovat půvab šetrného vaření, které umí využít všechny části surovin a například takovou zeleninu spotřebuje od kořínku po lísteček.
Dorůstá vám na záhonku jedna cuketa za druhou a už si s nimi nevíte rady? Porozhlédněte se po nové inspiraci na vaření. Cuketových receptů existuje celá řada a stačí si jen vybrat!
Jen co se trochu oteplí, káže nepsaný letní zákon vytáhnout na zahradu gril a pustit se do grilovacích orgií. Sluníčko a bezstarostné hodování na čerstvém vzduchu k sobě neodmyslitelně patří. Na začátku sezony určitě neškodí připomenout si základní rady a tipy pro vydařenou grilovačku.
Začátek léta nemůže být bez pravé třešňové bublaniny. Nadýchané těsto a šťavnaté upečené ovoce, to je opravdový symbol letní pohody. Pokud stále nemáte svůj osvědčený recept nebo hledáte inspiraci pro nové pečení, začtěte se směle dále. Můžete si totiž vybrat bublaninu rychlou, hutnou nebo veganskou a najdete i nápad, co si počít bez třešní.
Existuje jednoduchá věta, která ubíjí každého domácího kuchaře: „Co bude dneska k večeři?“ Přidejte k tomu ještě stres v práci a vyjedenou ledničku a máte postaráno o paniku srovnatelnou s ohrožením života.
K snídani pugét a na oběd rovnou celou louku, proč ne. Doporučujeme sice začít po troškách, ale jídlo s jedlými květinami si letos určitě dejte. Je to krásné i chuťově originální obohacení jarního jídelníčku. S naším návodem budete mít jistotu, že si na talíř naložíte jen chutné květinky a žádné jedovaté bejlí.
Vyzrálé avokádo je nádherná a univerzální surovina. Můžete si ho užít k snídani, obědu, a dokonce i jako dezert! Přinášíme vám hned sedm nápadů, jak si avokádo vychutnat podle moderních trendů.
Krémovou polévku už jste vyzkoušeli a hledáte nové nápady, co si uvařit z bílého nebo zeleného chřestu? Můžete ho zapékat, grilovat nebo klidně křupat syrový, možností je spousta. Pojďte se s námi inspirovat na nové zajímavé recepty z této lahodné jarní zeleniny.
Nenápadný poklad plný zdraví zvaný hlíva ústřičná zvyšuje naši odolnost proti infekcím i zánětlivým onemocněním. Inspirujte se našimi recepty a uvařte si z hlívy jídlo pro posílení imunity po dlouhé zimě.
Nenápadná rostlina s něžnými růžovými kvítky bojuje o svůj návrat na výsluní jako lvice. Nejprve ji z talířů našich prapředků vystrnadily tehdy novinkové brambory a obliba pšenice v dobách socialistického zemědělství udělala poslední křížek nad kdysi oblíbenou surovinou našich babiček. Teď pohanku znovu objevujeme a nestačíme se divit, jaká kouzla dokáže.
Obvykle si ho pořídíme do neznámého receptu a spotřebuje se jeden řapík, v lepším případě dva. Zbytek svazku potom truchlivě uvadá v lednici, protože si s ním nevíme rady. Co si z něj uvařit, aby se spotřeboval celý? S našimi nápady se po řapíkatém celeru jen zapráší a co nevidět si půjdete koupit další.
Není na nich nic těžkého a vychutnáme si je k snídani, jako hlavní jídlo i jako dezert. Pro efekt je můžete i zapálit. Tahle kulatá porce dobroty jsou staré známé palačinky, jejich baculatí bratranci lívance a sestřenice s francouzským šarmem zvané galetky. Pojďte se inspirovat na nové chutě!
Nový rok je oblíbený moment, kdy začít s neoblíbenými rozhodnutími. Chystáte se přestat kouřit, začít pravidelně cvičit nebo zkrotit přejídání a trochu zhubnout? Tak v tom určitě nechcete být sami! Šikovně vymyšlená zdravá jídla a hlavně malé snacky vám pomohou udržet chutě pod kontrolou a zároveň se netrápit hlady.
Chtěli byste od nového roku zařadit do jídelníčku potraviny s nálepkou „superzdravé“ a nevíte, jak na to? Pohanka, quinoa, chia nebo hlíva ústřičná se vám budou mnohem snadněji vařit, když budete vědět, jak na to. Připravili jsme nápady hned na několik zdravých a otestovaných jídel. Můžete se rovnou pustit do vaření!
Než zasednete k novoročnímu obědu, dobře si promyslete, co naložíte na talíř. Od symbolických jídel si lidé po celém světě slibují hlavně peníze, zdraví a hojnost.
Svátky hojnosti a sladkého cukroví nemusí nutně znamenat katastrofu pro vaši linii. Chce to trochu snahy, dvojitou dávku silné vůle a na Tři krále se nebudete bát vlézt na váhu.
Když Ježíšek už téměř klepe na dveře, není v kuchyni čas na žádné velké hrdinství. Resty vám pomůže dohnat nepečené cukroví. Všech pět druhů podle našich receptů zvládnete klidně i za jediný večer!
Není to pokyn zakleknout na startovní čáru a vyrazit na maraton předvánočního pečení. V této jednoduché formulce je zakódovaný recept na oblíbené linecké pečivo. Není složité na přípravu a tak mezi vánočními dobrotami nesmí chybět. Jeho původ je ale tajuplný. V samotném Linci ho neznají a linecký koláč je něco úplně jiného.
Koulela se, koulela, přímo na váš talíř. Ovšem cestou se už zdálky vyhnula štrúdlům a koláčům, zato to vzala přímou trasou k octu a pepři. Ano, podzimní jablíčka se skvěle hodí na spoustu receptů, ve kterých o cukr nezavadíte, a dezert nepřipomínají ani náhodou.
Vydatné kolejní pařby je v zájmu přežití potřeba čas od času přerušit jídlem. Musí být rychlé, s použitím jen několika málo surovin a chabého kuchyňského vybavení. Jde to. I z mála se dá vařit zajímavě a chutně.
Také na vás padají smutky, když letní sluníčko zmizelo v nenávratnu a venku je šedivo a nevlídno? To se o vás asi pokouší zimní deprese. Na svědomí ji má právě změna počasí a nedostatek slunečního světla. Zná ji až polovina naší populace.
Je to skoro jako pohádka o Popelce. Červená řepa krásy moc nepobrala a používala se hlavně jako krmivo pro dobytek. Až v poslední době se jí začalo dostávat zasloužené pozornosti, protože je plná vlákniny a důležitých živin. A teď už je na nejlepší cestě stát se nefalšovanou královnou podzimní zeleniny.
Jablka patří k podzimu a s nimi přichází voňavé koláče, které provoní celý dům. Pokud se vám přejedl štrúdl, upečte si z jablek něco jiného. Přinášíme vám nápady hned na několik jablíčkových dobrot.
Na podzim se na nás valí dýně ze všech stran. Jenže co si s nimi počít, když recepty klasické české kuchyně s nimi nepočítají? Dost bylo experimentů, které z dýně měly udělat falešný ananas nebo kompot à la pomeranč. Dýně si zaslouží vlastní recepty, kde může naplno rozehrát svoji jemnou chuť a aroma.
Ke stolu je většinou zveme všechny tři, protože bychom se bez nich nenajedli. Vidlička, nůž i lžíce nás provázejí od rána do večera. Jsou tak samozřejmí, že intenzivně je vnímáme jenom v případě, když nám zrovna chybí. Nebylo tomu tak vždycky a minulost některých jídelních nástrojů byla celkem spletitá.
Nechceme ani naznačovat, že trojkaři by neměli svačit. Právě naopak. Svačiny potřebují všechny děti školou povinné bez ohledu na známky v žákajdě. Platí totiž, že právě šikovně poskládaná svačina může pomoci k lepšímu školnímu výsledku.
Až ji jednou ochutnáte, nebude pro vás cesty zpět. Domácí pasta je jednoduše o řád lepší než cokoliv kupovaného. Chuťové pohárky ožijí a vám se pootevřou dveře do italského „Dolce vita“. Upřímně, možná to nebude nic tak poetického a jen si skvěle pochutnáte. Což za trochu snažení stejně určitě stojí.
Mohl by to být jen další kousek v kuchyni, trpělivě čekající, až na něj jednou za čas přijde řada. Ale nebude.
Na podzim milujeme polévky. Když sluníčko ztrácí sílu, není nic lepšího než se zabalit do svetru a u talíře voňavé polévky doufat, že podzim brzy přejde.
Mrkev je prý jistý druh brambory s ideály. Podle nás si teď na podzim může mrkev klidně nechat svoje ideály, protože brambory jsou hvězdou naší kuchyně. Čerstvé přímo z pole, když voní podzimem a sychravými rány. Můžete z nich uvařit obyčejnou přílohu nebo je povýšit na učiněnou lahůdku.
Pekařských nadšenců, kteří si doma připravují vlastní chleba a další pečivo, neustále přibývá. Pokud se vám nezamlouvá kvalita pečiva v obchodech nebo to chcete prostě jen zkusit ze zvědavosti, začtěte se dál.
Proslulá hláška z filmu o „švestičkách z naší zahrádky“ názorně dokumentuje, že když se modrofialové plody urodí, bývá to ve velkém. Rozdávají se na všechny strany a přijde vhod každý šikovný recept, který poradí, co si s nimi počít.
Startuje hlavní houbařské sezona, a kdo nesbírá, jako by nebyl. Oblíbená místa pravověrný houbař neprozradí ani za nic, zato o recepty se podělí s mnohem lehčím srdcem. Vyptávat se určitě vyplatí, protože z hub se nemusí vařit do omrzení jen smaženice a houbové řízky.
Věřte nebo nevěřte, ruce jsou nejpoužívanější nástroj pro přesun jídla z talíře do pusy. Používá je větší polovina světové populace. Hůlkami jí zhruba 1,2 miliardy lidí a náš příbor je na úplném chvostě. I my ale docela často jíme rukama a v létě se k tomu dostaneme častěji než jindy. Víte, jak na to jít správně?
V létě máme ovocné koláče nejraději. Mohou být velmi luxusní nebo naopak prosté a můžete s nimi experimentovat na mnoho způsobů. Čerstvého ovoce je dostatek a moučníky jsou velmi vděčný nápad, jak úrodu spotřebovat.
Táboráky patří k létu a nemusíte opékat jen špekáčky. Na otevřeném ohni můžete připravit spoustu zábavných jídel a sestavit skoro kompletní menu.
Kdo v létě negriluje, jako by nebyl. Pohodovější způsob, jak strávit den na čerstvém vzduchu s rodinou nebo partou kamarádů, snad ani neexistuje. Jak to ovšem zařídit, když se ke konci sezony oblíbené recepty trochu přejedly?
Kdo negriluje, jako by v létě nebyl. Otázka nejlepšího receptu na nakládání masa a toho správného grilu je středobod české letní sezony.
Zelené i žluté sestřenice klasických okurek vzaly ztečí české zahrádky a teď se chystají opanovat i naši kuchyni. Dopřejte této jemné a lahodné zelenině recepty, ve kterých může zazářit. Cuketové vaření není nic složitého.
Všechno, všecičko na světě se dá ušlehat a vyrobit z toho zmrzlinu. Jde to i z toho, co byste opravdu nechtěli.
Letní grilování se hned tak neomrzí. A kdyby náhodou ano, všechno zachráníte s dipy a omáčkami. Experimentování s domácími i kupovanými omáčkami k pečenému masu je zábava a hotové kulinářské dobrodružství. Protože maso pečené na otevřeném ohni je slast, ovšem se skvělým dipem je to slast mnohonásobná.
Kam kopr vysejete, tam se přidrzle vysemení a budete ho nacházet ještě několik sezon. A to je dobře. Protože kopr je pro letní vaření hotové požehnání. Pokud si s ním nevíte rady, inspirujte se našimi recepty hned na sedm různých jídel.
Okurka i citron jsou nuda. Vodu si můžete ochutit mnohem zajímavěji. Poradíme vám, jak z obyčejné kohoutkové rychle a snadno vyčarovat zábavné pití.
Oblíbené letní jídlo má mnoho podob, ale jedno společné – bez něj si léto ani nedovedeme představit. Nic lepšího než nadýchané knedlíky s čerstvým ovocem prostě neexistuje.
Možná se vám v kuchyni přihodila jako dárek z dovolené nebo jste použili jednu lžičku do exotického receptu. Teď harissa smutně čeká v lednici na svoji další příležitost a vy nevíte co s ní.
Buď ho milujete, nebo ho nenávidíte. Nezvyklá a specifická chuť nedává moc prostoru pro střední cestu. Pokud ještě nevíte, na kterou stranu se přikloníte, dáme vám návod, jak fenykl nejlépe připravit a vyzkoušet. Protože pokud mu propadnete, nebude se vám chtít věřit, že jste takový zázrak mohli v supermarketu tak dlouho obcházet obloukem.
Může z něj být nepřekonatelná lahůdka nebo rozbředlá našedlá kaše, když si s ním kuchař neví rady. Lilku se ale nemusíte bát. Poradíme vám, jak si ho v kuchyni ochočit.
Ze salátu se vždycky dá udělat salát. Jenže co s tím křupavým nadělením provést, když máte chuť na něco propracovanějšího, než je hromada zeleniny v míse?
V představách ideálního startu do nového dne většinou hrají hlavní roli pohoda, klid a báječná snídaně. Proč by to v běžné dny mělo být jinak? Není přece nic horšího než začínat den unavení a s prázdným žaludkem.
Provází nás v mnoha úpravách a dokážeme je jíst skoro denně. Pojďte se podívat trochu blíž, co se skrývá za italským zázrakem zvaným pasta.
Polovinu našeho těla tvoří ideální nástroj, díky němuž se můžete dostat do dobré formy. Navíc bezbolestně a skoro bez větší námahy. Nevěříte? Onen magický nástroj se jmenuje se „nohy“ a spolehnout se na něj můžeme skoro všichni.
Švédský stůl, ryby na všechny způsoby a kopr. Napadne vás při pohledu na region nahoře na glóbusu ještě něco dalšího? Možná zatím ne, ale brzy to bude jinak.
Dovolená je v nedohlednu? Nevadí. Stačí otevřít menu dobré italské restaurace a s názvy mnoha jídel a pochutin se můžete vypravit na imaginární kulinářské výlety. Místo letenek si připravte vidličky a nože, vyrážíme!
Je to pasta a nikdy jinak. Nudle můžeme mít s mákem od babičky, ale jak přijde řeč na pravé italské těstoviny, jediné přípustné označení je pasta. Byť je s tím v češtině trochu potíž, protože se to nedá dobře skloňovat.
Moc často se s nimi nepotkáváme a ještě se nám schovávají pod zem. Když už se dostanou na pulty obchodů, v hlavních regálech je nehledejte. Neznámé druhy kořenové zeleniny a jedlé hlízy nemají krásné tvary ani zářivé barvy. I tak jim věnujte trochu pozornosti i místa na svém talíři. Odvděčí se vám zajímavou chutí a vitaminy.
Víte, jak obarvit vajíčka přírodními barvivy? Příroda nám nachystala celou paletu barviv, se kterými můžete vykouzlit zcela prvotřídní kraslice. Pojďte s námi letos zkusit Velikonoce jinak!
Jehněčí maso se pomalu dostává na pulty prodejen a Velikonoce jsou jeho hlavní sezona. Dodejte si letos odvahy a pusťte se do pečení. Není to tak složité a odměnou vám bude voňavá pečínka z jemného mladého masa.
Velikonoční týden je stejně barevný jako malované kraslice. Skoro každý den je zasvěcený jiné barvě i jídlu. Takže si podle nich můžete řídit jídelníček i šatník. Víte, jak se jednotlivým dnům říká?
Když v puse odpálíte pálivou nálož, je v daný moment každému asi celkem ukradené, která potvora paprička má tuhle pohromu na svědomí. Ale věřte, že jsou mezi nimi velké rozdíly. Pokud si na pálivé potrpíte, hodí se trochu se poučit a vyznat se. Protože není čili jako chilli.
Podívejte se na bující jarní rostlinstvo očima našich předků. Chce to mít oči otevřené a trochu odvážného ducha pro jídelní experimenty. Budete překvapeni, co všechno by se dalo naložit, povařit nebo aspoň usušit. Protože jak pravil klasik: „Není na světě rostlina, aby k něčemu nebyla.“
Do feferonek a lidí člověk nevidí. V obou případech to může mít katastrofální následky, ovšem u paprik to jde někdy zachránit. Takže pokud vám při vaření trochu ujela ruka a jídlo je pikantní přes míru, nezoufejte. Osušte slzy a začtěte se dál.
Příval teplého sluníčka a jarní rozkvétání znamená jediné – krabičku s vitaminovými přípravky zastrčte hlouběji do skříně. Odteď si můžeme zase začít dopřávat vitaminy v čerstvé podobě z přírody.
Dopřejte si luštěniny i jindy než jen na Nový rok, kdy se porcí čočky snažíme dohnat svoje peněžní nedostatky. Máme pro vás několik tipů, jak luštěniny dostat na talíř i pro zapřisáhlé odpírače.
Nejde bohužel zařídit, aby se dětské oslavy konaly jen v létě. Pěkné počasí a výběh na zahradu totiž podstatně zjednodušují organizaci. Ale nic není ztraceno. Jestli se vaše dítko narodilo v období, kdy se na počasí dá spolehnout pramálo nebo raději vůbec, i tak se dá zorganizovat super párty.
Seznamte se s nenápadným zázrakem, který leží napůl cesty mezi rostlinnou a živočišnou říší. Právě pro svůj vysoký obsah rostlinných bílkovin bývají luštěniny také často označované jako „maso chudých“, které moc nestojí a dobře zasytí.
Omlouváme se za šíření poplašných zpráv, ale plavková sezona se pomalu blíží. Je nejvyšší čas začít hubnout na léto!
Zimní lyžovačka a sýr kupodivu patří k sobě. Zatímco na českých horách nemůžeme minout obligátní smažák, v Alpách nás čekají vybranější speciality – raclette, fondue, quiche, tartiflette a další.
Tradiční i netradiční citrusy jsou v zimě skvělým zdrojem vitaminů. Mezi ty, se kterými se můžeme setkat nejčastěji, patří pomeranč, mandarinka, citron, grapefruit, limetka či pomelo. I když už na ně nemusíme stát fronty a můžeme si je dopřávat po celý rok, pořád ještě mají v záloze spoustu překvapení.
Únorová pole zejí prázdnotou a v zahradách panuje zimní spánek. Na čerstvou sklizeň si holt budeme muset ještě nějaký ten pátek počkat. Teď je ideální čas začít postupně spotřebovávat zavařené ovoce a zeleninu z vlastní či kupované produkce.
Než vyrazíte na celý den na svah, popřemýšlejte, co si zabalit k svačině. Sušenky totiž nestačí a smažák vás spolehlivě odstřelí do závěje. I naše tělo potřebuje kvalitní pohon a samo to nepojede.
Oči slzí, pusa hoří a člověka až jímají obavy, co se stane, až tahle pekelná nálož začne prostupovat i zbylé orgány na své cestě lidským tělem.
Šťavnatá a sytě růžová jemná šunka se zrodila v Praze před necelými 160 lety. Milovali ji labužníci po celé Evropě a nesměla chybět na císařském a později také prezidentském stole. Také už na ni máte chuť?
Dali jste si za cíl zhubnout a teď vás závazek děsí? I drobná změna životosprávy se počítá!
Žádná potravina nezůstane čerstvá dlouho a o mase to platí dvojnásob. Zabijačky i lov větších kusů zvěře vždycky znamenaly velký přísun masa najednou, se kterým bylo potřeba se vypořádat. Po staletí naši předkové metodou pokus ‒ omyl objevili řadu postupů, z nichž mnohé používáme dodnes.
I když by slovo samotné mohlo svádět k opačnému výkladu, je to přesně tak, jak stojí v nadpise. Svátkem Tří králů začíná období oslav, zabijaček a všeobecného veselí.
Dříve bývala opravdu nad zlato, a kdo měl pod palcem solnou stezku, byl král. Dnes už nám obyčejná sůl není dost dobrá a potřebujeme himálajskou, lanýžovou nebo dokonce modrou.
Sezona oslav a vánočních večírků je tu. Kromě příležitosti pobavit se a blýsknout super šaty ovšem reálně hrozí i to, že nadcházející rána nemusí být zrovna čítanková. Kocovina a bolehlav jako nezvaní hosté provázejí večírkovou sezonu a každý se s nimi snaží vypořádat po svém. A recepty jsou to leckdy k neuvěření!
Baví vás v restauraci nakukovat, co dobrého jedí u vedlejšího stolu? Nyní je vše dovoleno! Pojďte se s námi podívat letem štědrovečerním světem, jaké dobroty se servírují při oslavách vánočních svátků po celém světě.
Od Aše po Ostravu se všichni shodneme na tom, že ke štědrovečernímu kaprovi patří bramborový salát. Tím ovšem jednota názorů končí. O tom, jak má salát vypadat a co do něj dát, se vedou v některých rodinách vášnivé debaty. Zda do salátu patří hrášek nebo krájený salám, nás dokáže zaměstnat na dlouhé hodiny a nezřídka se pak v den D musí připravovat více variant, aby se uspokojily všechny chutě.
Z přemíry vánoční hojnosti nám bývá leckdy trochu úzko už dopředu. Nejpozději to přichází v lednu, kdy ručička na váze nemilosrdně spočítá, o kolik jsme zase v plusu. Pokud kvůli tomu nebo čistě z přesvědčení přemýšlíte, jak odlehčit a ozdravit vánoční dobroty, máme pro vás kladnou zprávu: jde to!
Dovedete si představit lepší dárek než ten, který můžete připravit na poslední chvíli a navíc ho i ujídat? Seznamte se s oblíbeným a velmi chutným trendem jedlých dárků. Jestli rádi vaříte, jsou pro vás naše tipy jako stvořené.
V chladném počasí se o hrnek s teplým pitím zahříváme nejraději. Procházka s kouřícím kelímkem punče nebo svařeného vína jednoznačně patří ke koloritu zimy a vánočních trhů.
Nebudeme si nalhávat, pečení cukroví s dětmi je stres. Ještě k tomu se značně nejistým výsledkem. Ovšem vánoční pečení s maminkou nebo babičkou patří často k těm nejmilovanějším vzpomínkám našeho dětství, a tak se do celé anabáze rok co rok pouštíme znovu.
Napečené cukroví úhledně vyrovnané v krabicích. To je ideální představa vánočních příprav každé kuchařky. Jak pečení nejlépe načasovat, které cukroví se uležením zlepší k dokonalosti a které se naopak zaručeně zkazí? Začtěte se s námi dál.
S první adventní nedělí začínají čtyři týdny příprav a těšení na Vánoce. Letos připadá na 29. listopadu, kdy zapálíme první svíčku na adventním věnci.
Opravdu je to tak. O naší odolnosti vůči podzimním nachlazením rozhoduje do velké míry právě složení jídelníčku. To je dobrá zpráva, protože když si na talíř naložíte ty správné potraviny, můžete si na podzim užívat poslední paprsky sluníčka a záplavy spadaného listí a ne horečku v posteli.
V posledních letech jsme si už zvykli, že vyhlížíme Martina na bílém koni zcela zbytečně, protože stejně nepřijede. Takže se raději těšíme na jiné zážitky spojené s tímto datem a tím rozhodně nemyslíme lampionový průvod.
Mohou být kulaté, špičaté nebo to vůbec nemusejí být hlávky. Pojďte se s námi podívat, jaké nejrůznější druhy zelí jsou u nás k dostání a co se z nich dá připravit.
Milujete kečup a dáváte ho na všechna jídla kromě bábovky? Báječné, tak to jste tu správně! Začtěte se a budete možná překvapeni, co všechno jste o své oblíbené červené omáčce ani netušili.
Když teploty klesají k nule, nemusí to být jen vlněný svetr, který nás dokáže zahřát. Ke slovu přijdou teplé polévky, hutná jídla a po letních salátech nikdo ani nevzdechne. Existují ještě šikovné potraviny, které člověka dokážou zahřát zevnitř. Pokud si je budeme dopřávat, pomohou nám vyvarovat se i podzimních nachlazení.
Není to jenom slepičí a hovězí, vývarů existuje mnoho druhů a mají svá přesná označení.
Příroda se sice ukládá k zimnímu spánku, ale pořád nám ještě dokáže štědře nabídnout zajímavé druhy zeleniny. Které to jsou a jak s nimi naložit v kuchyni?
Není náš, je americký. Někteří máme jasno v tom, proč nad strašidelným svátkem ohrnovat nos. Pusťte si ho ale trochu k tělu a už to nebude tak jednoznačné. Nabízíme pár důvodů, proč se letos do malé halloweenské oslavy přece jenom pustit.
Dýně všech možných tvarů a barev jsou právě teď nepřehlédnutelné. Natrefíte na ně na farmářském trhu i v běžných obchodech se zeleninou. Tradiční obří dýně, ze kterých se vyřezávají halloweenová strašidla, nechte tentokrát stranou. Jsou hodně vodové a chuti moc nepobraly. V kuchyni sáhněte spíš po menších odrůdách, které překvapí růzností chutí.
Do české kuchyně patřila zvěřina odedávna a dneska ji seženete snadněji, než by se mohlo na první pohled zdát. Není důvod, proč si ji nedopřát, stejně jako to dělali naši předkové. Je dobrá, zdravá a vaření ze zvěřiny je složité jenom na první pohled.
Dozrávající hlávky zelí na poli po staletí předznamenávají, že léto definitivně předalo vládu podzimu. Ostatně ani způsob, jakým se z kulaté úrody stane pochoutka na nedělní oběd, se dodnes nijak nezměnil.
Zapomeňte na zvířátka ze špejlí, tyhle kaštany jsou k snědku! Připravte si je jako polévku, hlavní chod i sladký dezert a pokaždé budou velmi chutné.
Salátů se nemusíme vzdát, ani když léto už začalo ztrácet sílu a o slovo se začínají hlásit přízemní mrazíky.
Guláš a paprika. To jsou bezesporu první hesla, která nás napadnou v souvislosti s maďarskou kuchyní. Je toho ale mnohem víc, čím jsme se v této pikantní a rozmanité kuchyni inspirovali. I když už s Maďarskem nesdílíme společnou hranici jako kdysi, v naší kuchyni se maďarským chutím zalíbilo.
Znali ji už staří Římané a naši předkové ji pěstovali na svých chudých políčkách. Tato typická podzimní zelenina dnes zažívá zasloužený comeback na gastronomické výsluní.
Klasická česká kuchyně víno jako přísadu na vaření moc nevyužívá a je to škoda. Mladé víno jednoznačně patří k paletě podzimních chutí a pár lžic červeného bude svědčit každé hovězí pečeni. Posbírali jsme pro vás proto několik nápadů, jak obohatit vaření o chuť a aroma vína.
Spokojený úsměv a ruce k neumytí zahnědlé – to je nefalšované poznávací znamení milovníků čerstvých vlašských ořechů, kterým právě začíná jejich čas.
Popelka naší kuchyně, která je vždycky připravena zachránit hladovějící krky, spasit přesolenou polévku nebo zahustit vzdorující omáčku, má zajímavou historii, za kterou by se nemusel stydět astronaut ani královna. Akorát o ní dost málo víme.
Se začátkem školního roku se rodiče dětí školou povinných musí každé ráno chtě nechtě chopit role svačináře. Je to náročný úkol, protože zvolené suroviny, ale často i vzorek ubrousku a obrázek na svačinové krabičce rozhodují o tom, zda jídlo poslouží svému účelu. V opačném případě je potomek rovnou odloží do koše. V horším případě ho budete na konci týdne lovit ze dna tašky v nezáviděníhodném stavu.
Máme je neodmyslitelně spojená s dětstvím a školními prázdninami, a proto je pořád milujeme.
V lese je každý správný houbař jako v transu a s očima na stopkách vyhlíží svou další kořist. Ta otázka přichází až v momentu, kdy s naplněným košíkem dorazí domů a začne se řešit, jak úlovek zpracovat. Sušit, mrazit nebo nakládat je potom hamletovské dilema pravověrného houbaře.
Více ryb a méně masa. Je to velmi prosté, ale přitom je to asi ta nejzdravější změna, kterou můžeme ve svém jídelníčku udělat.
Co Čech, to houbař. Jen co se oteplí a v českých lesích se začnou objevovat první houby, patří k naší národní hrdosti ozbrojit se košíkem a vyrazit do mlází. A setrvat tam tak dlouho, dokud neukořistíme aspoň nějaké. Čím více, tím lépe.
Málokteré zelenině svědčí teplená úprava tolik jako rajčatům. Vařením se zvyšují jejich příznivé účinky a náš organismus dokáže látky obsažené v rajčatech využít lépe než při konzumaci syrových plodů.
Letní vaření na chatě nebo chalupě má svá specifika. Chceme si užívat volno a přírodu a nehodláme trávit moc času u sporáku ani umývat hromady nádobí.
Nádherné, šťavnaté a navíc je toho tolik najednou! I kdybychom sebevíc chtěli, nedokážeme letní úrodu zkonzumovat všechnu čerstvou. S příchodem léta tak každoročně nastává čas, kdy je nutné zmobilizovat všechny tradiční i moderní postupy, abychom si ovocné a zeleninové nadělení uchovali co nejdéle.
Klasické české kuchařky jimi příliš neoplývají, ale jižní národy vědí své. Jakmile uhodí horka a teploty začnou nemilosrdně šplhat přes třicítku, nastává čas pro studené polévky.
Přípravu jídla bez oleje si v kuchyni vůbec nedovedeme představit. Nemusí se ani zdaleka jednat jen o smažení – bez kapky oleje prostě jídlo nemá tu správnou chuť.
Hodit batoh na záda a nohama stírat rosu možná už dnes neláká tolik lidí jako dříve. Trampské hnutí je ale stále živé a představuje doslova český unikát, který má výrazná specifika a osobitá pravidla. Ztratit se do přírody je v dnešní přetechnizované době jedna z forem návratu k podstatě bytí. A také způsob, jak užitečně a zdravě prožít chvíle volna.
Jsou kulaté a v létě je potkáte v každém zelinářství, protože melouny k létu neodmyslitelně patří. Nejsou to jenom ty velké zelené, s růžovou dužinou, které známe od nepaměti. Jsou jich desítky a ty nejlepší z nich nemůžete minout svou pozorností.
Seznamte se před letní salátovou sezonou s pěti dresinky s nejslavnějšími jmény.
Všichni máme naprosto jasno v tom, co si hloupý Honza zabalil do rance, když se vydal na cestu do světa. Jenom těžko už budeme odhadovat, co si v něm zase přinesl, když se z cest vrátil. Určitě ale víme, že existuje spousta dobrot, které si ze světa rádi vozíme my.
Moruše a oskeruše nám mohou znít jako jména opravdu ošklivých sudiček. Nemohli bychom být dál od pravdy.
Tuk nerovná se automaticky nepřítel zdraví a štíhlé linie a vyřadit ho z jídelníčku by přineslo více škody než užitku.
Léto je tady a s ním i nepsané povolení užívat si zmrzlinu podle libosti. I když by se mohlo zdát, že se taková lahůdka nemůže omrzet, není od věci přihodit pár nápadů, jak si ji letos užít zase trochu jinak.
Vyčarujte na každý den v týdnu jiný zeleninový salát s minimální námahou!
Letní grilování by nebylo úplné bez nakládání masa. Je to tajuplný obřad, který skýtá prostor pro rodinná tajemství a osvědčené recepty, které si šéfkuchař střeží jako oko v hlavě. Pojďte s námi nahlédnout pod pokličku a zjistit, o co vlastně při nakládání jde.
Léto je za dveřmi, a než se stihneme rozkoukat, bude nemilosrdně pražit sluníčko a budeme hledat způsob, jak se co nejlépe zchladit.
Milujete koktejly, ale odrazují vás všechna ta barmanská udělátka, triky a grify? Je na čase přestat se bát a pustit se do míchání. Pro začátek si vystačíte jen s pár surovinami a vybavením, které najdete doma v kuchyni. Příprava koktejlů doma je totiž přesně tak složitá, jak si ji uděláte. V létě máme totiž koktejly nejraději a doma připravené vám budou chutnat ještě lépe!
Možná to bude znít překvapivě, ale naše země měla docela důležité místo v historii opečeného karbanátku mezi dvěma houskami. Nejenže jsme kulinární mapu obohatili o několik nezaměnitelných a ryze českých specialit, ale za úspěchem největšího hamburgerového řetězce stojí právě potomek českých emigrantů.
Vaření pro malé děti může na první pohled vypadat jako hotová věda. Na maminky útočí z jedné strany diktát zdravé výživy a domácího vaření, z druhé strany „osvědčené“ rady a zlepšováky tetiček, které to s námi myslí dobře. Pomůžeme vám, jak se v tom všem vyznat a neztratit se u prvního rendlíku.
Když batole odroste kojení a prvním příkrmům, nastává období, kdy nejzajímavější jídlo je vždycky to na vašem talíři. Čím nevhodnější pokrm to je, tím je samozřejmě zajímavější. A malí strávníci dovedou být ve svém zájmu velmi urputní.
Buclaté tvářičky a talíř od oběda vyjedený do posledního drobečku – tak to mají rády babičky. Ne každé děťátko je ale jedlík a některé u oběda ani neposedí.
Letní posezení u grilu má skoro magický půvab, který znamená mnohem víc než jen sníst grilované maso. Milujeme pohodové setkávání s přáteli a rodinou, proces chystání surovin a rituál rozdělávání ohně. Aby všechno klaplo, jak má, a mohli jsme si užívat letní hodování na čerstvém vzduchu, pojďme se o všechny praktické záležitosti postarat s dostatečným předstihem.
Pikniky v létě prostě milujeme! Znáte nějakou jinou příležitost, kdy se můžete celý den povalovat na dece s hromadou jídla a prezentovat to jako mimořádnou činnost?
Už při letmé exkurzi do světa zdravé výživy narazíte na neznámé suroviny. Jmenují se buď hodně archaicky, nebo podezřele exoticky. Rozhodně to ale nejsou žádní strašáci, kterých bychom se měli obávat. První jmenované suroviny dříve bývaly v naší kuchyni jako doma a ty z jiných končin si díky dnešní propojenosti světa můžeme užít i u nás.
Máte v plánu zbavit se tukových polštářků, které jste nechtěně nasbírali přes zimu? Než začnete bez rozmyslu škrtat v jídelníčku a ubírat porce, raději se v klidu začtěte. Hladovění by z vás totiž udělalo jen utrápenou mátohu, která nakonec ze zoufalství skočí po prvním rohlíku. Navíc i ten rohlík by byl špatně.
Sluníčko venku krásně svítí a příroda jede na plné obrátky, ale vaše tělo zůstalo zamrzlé někde v prosinci a únavou se sotva vlečete? Neděje se nejspíš nic zlého, jen vás postihl klasický syndrom jarní únavy. Nastartovat váš organismus pomohou drobné změny životosprávy, pohyb venku a terapie úsměvem.
Pokud na vás po úmorné zimě padla jarní únava, sáhněte po svěžích jarních pomocnících. Bylinky a jarní zelenina jsou doslova nabité vitaminy a látkami prospěšnými pro naše unavené tělo.
Hledáte ideálního parťáka, který s vámi bude držet krok při turistickém výšlapu, obstojí na venkovské zabijačce a jindy zase bude decentním společníkem při sklence vína ve dvou? Dovolte nám představit – paštiky!
Výrobu paštikové lahůdky dovedli k dokonalosti francouzští kuchaři, vynikající lokální varianty najdete ale odedávna i v českých končinách.
Koledníkům to šlo letos od ruky a vám teď doma zbyla ošatka vařených vajíček i čokoládové výslužky? Nezoufejte, je řada zajímavých receptů, jak zvládnout každoroční vaječné nadělení.
Mažeme si je na chleba ráno k snídani a už dlouhá léta jsou našimi věrnými společníky na rodinné výlety – paštiky.
Velikonoce jsou největší křesťanský svátek, který se slaví od Filipín po Kamčatku. Podobu ale může mít velmi rozdílnou, protože v sobě mísí tradice křesťanské s původními pohanskými oslavami jara a navrch ještě notnou dávku lokálního koloritu. Pojďte se s námi podívat, co podivného na Velikonoce jedí a dělají jinde.
I když vypadá jako exotický host, býval chřest na českých zahrádkách jako doma. Právě teď přichází jeho hlavní čas, tak si pojďme připomenout zapomenutou slávu pěstování chřestu v Čechách.
I ten, koho pečení nebaví, vajíčka nejí a už vůbec se nechce nechat vyšlehat pomlázkou, by mohl najít inspiraci v zapomenutých velikonočních tradicích. Ve starých kronikách se jich skrývá překvapivě hodně. Velikonoční zvyky a pověry totiž určovaly našim předkům život ještě pevněji než tradice vánoční.
Každý italský region, v Římě dokonce každá čtvrť, vám bude tvrdit, že právě jejich způsob přípravy pizzy je ten jediný správný. Vynikající jsou všechny a velmi dobré bývají i regionální varianty, které po světě proslavili italští emigranti.
Milujete sladké, ale svědomí nebo osobní váha vám to nedovolí? Určitě vás nebude nabádat ke šlehačkovým orgiím, ale existuje cesta, jak si čas od času zdravě zahřešit.
Přidejte ještě povidla, rozvárku, klevelu nebo ovocnou směs a pusa vám půjde ze všech těch sladkých chutí kolem. A přitom základem těchto dobrot bylo, je a bude čerstvé ovoce.
Dát maso mezi dva plátky pečiva je nejjednodušší způsob, jak se rychle najíst.
Zní to jako pohádka, ve které hlavní hrdina osvobodil princeznu a místo půlky království teď živoří v ústraní.
Barevná jídla, ohňostroj chutí a nekonečné variace kořenících přísad. Přidejte ještě záplavu zdravé zeleniny a je jasné, že není třeba příliš pátrat, proč mexická kuchyně celosvětově patří k nejoblíbenějším. Vždyť už také pět let patří mezi chráněné památky UNESCO.
Baví vás Asie a chtěli byste si doma uvařit nějaké parádní asijské jídlo? Aby z toho nebyla Čína po česku, potřebujete ty správně suroviny. Vybrali jsme pro vás deset produktů, bez kterých se neobejdete, ať už vaříte rybu, maso nebo rýži.
Sójová omáčka je se svou specifickou slanou chutí jedním z nejoblíbenějších dochucovadel vůbec ať už v Asii, kde před 2500 lety vznikla, nebo v západním světě.
Po rybičkách z konzervy sáhne každý měsíc více než polovina Čechů a v mnohých domácnostech jsou více oblíbené než čerstvé ryby. Jak jsou na tom ale výživově, vyrovnají se čerstvému produktu, nebo je to výrazně horší? Odpovědí budete možná překvapeni.
Kdo by si pomyslel, že brusinky, které evropští osadníci dovezli na starý kontinent ze Severní Ameriky, získají popularitu právě v Čechách. Zatímco u nás je milujeme na tisíc způsobů, v USA se obvykle konzumují jen jednou do roka, a to na Díkuvzdání.
Zamysleli jste se někdy nad tím, proč vlastně konzervy vznikly a kdo je vymyslel? Jestli ne, tak nevadí. Sepsali jsme pro vás pět zajímavostí ze světa konzervovaných ryb.
Olivový olej se stal v posledních letech nepostradatelnou přísadou moderní kuchyně. Jak se ale vyznat ve všech typech a značkách, které obchody nabízí? Máme pro vás pět tipů, jak vybrat kvalitní olivový olej.