Nejlepší pití si zvládnete připravit doma z běžných surovin. Není to nic těžkého a navíc máte jistotu, že použijete kvalitní ingredience, což dokáže leckdy zahřát ještě víc než samotné pití.
Jak správně osladit svařák
Není větší klasika než starý dobrý svařák. Ten nejlepší se dělá z karamelového základu. Dejte do hrnce cukr a 3 lžíce vody. Zahřejte na velkém plameni a nechte cukr zkaramelizovat. Zalijte deci vody a svařte s kořením. Nakonec přidejte víno. Karamel s kořením se postarají o intenzivní chuť i vůni.
Čaje z trouby
Příprava je trochu nečekaná, ale výsledek lahodný a velmi efektní. Snadno a rychle si tak připravíte opravdový ovocný čaj, navíc čistě domácí výroby. Stačí na plech nakrájet jablka, hrozny, hrušky nebo mandarinky, funguje také červený rybíz či pomeranč. Přidejte pár hřebíčků, svitek skořice nebo zázvor. Řádně posypejte cukrem a dejte péct do trouby. Zhruba po půlhodince je hotovo. Rozdělte voňavou dobrotu to čistých skleniček a zavařte. Můžete je darovat i jako oblíbený jedlý dárek. Na přípravu nápoje potom stačí zalít 2–3 lžičky směsi horkou vodou.
Punčové dilema
Jaký alkohol použít na přípravu punče, je trochu svízelná otázka. Pokud by to měl být ten opravdu původní punč, potřebovali byste arak, pálenku ze šťávy cukrových palem. V 17. století se zase punč připravoval z vína a brandy. Ani dnes to není jednoznačné, protože punč se může podávat teplý i studený. My se ale chceme věnovat vánočnímu punči, takže jako základ použijeme polosladké červené víno. K litru vína přidejte půl litru silného černého čaje a 150 ml rumu nebo griotky. Vše pomalu prohřejte s pár kousky skořicové kůry a několika hřebíčky. Nakonec přidejte ovoce (ananas, citrusy nebo jablko), hrst hrozinek nebo sušených brusinek a můžete podávat.
Endorfiny v hrnečku
Horká čokoláda je královna teplých nápojů, kterou milují malí i velcí. Jestli máte pocit, že vás zaplavuje vlna štěstí, jen co ji vypijete, pak to cítíte naprosto správně. Čokoláda totiž doopravdy nastartuje tvorbu endorfinů a serotoninu, které zlepšují náladu. Dokonce obsahuje stejnou látku, která se vylučuje do těla, když jsme zamilovaní.
Horké nápoje můžete připravit také svařením ovocných džusů, stačí přidat trochu voňavého koření. Vyzkoušejte třeba náš recept na horký nápoj s pomerančem a granátovým jablkem.
zdroj: Profimedia.cz