Uhlí, nebo plyn?
To je otázka skoro hamletovská a pro vášnivé grilmistry téma na dlouhé debaty. Obě varianty totiž mají stejně výhody jako nevýhody a řešení je čistě individuální.
Maso připravené na dřevěném uhlí mívá plnější chuť a krásnou kouřovou vůni. Někoho ale může odrazovat potenciální zdravotní riziko, jiného zase přesvědčí nízké pořizovací náklady. Za plynový gril si trochu připlatíte, ale zase to svému majiteli kompenzuje dalšími výhodami – jeho provoz je poměrně levný, je rychle připravený a práce s ním je komfortnější. Nezatěžuje okolí kouřem, a proto je ideální pro balkonové grilovačky a na malé městské zahrady.
Pořádná nakládačka
Správné grilování se neobejde bez naloženého masa. Nic nedodá grilovanému masu lepší chuť než omáčky a hlavně marinády. Pomohou maso změkčit a zároveň zlepšují schopnost udržet si šťavnatost i při pečení. Naložené maso proto nikdy nesolte, protože sůl dělá přesný opak – vytahuje vlhkost.
3 x 3 jednoduché marinády a dipy
Na marinády najdete skoro nekonečné množství receptů. I když vás trápí hlad a nedočkaví strávníci, vyplatí se nechat maso aspoň půl hodiny odležet v olivovém oleji s pár kapkami citronové šťávy. Můžete přidat třeba rozmarýn a drcený česnek. Stejnou službu udělá i sójová omáčka nebo lžíce piva. (pozn: doplnit odkaz na pivní a americkou marinádu)
Bez omáček a nejrůznějších dipů by grilovačka byla nuda. Můžete si s nimi vyhrát a uvařit třeba báječnou domácí švestkovou omáčku. Nebo jednoduše utřete nivu se zakysanou smetanou, protože nic lepšího ke grilovaným žebrům prostě není. Na pikantní dip zase smíchejte ušlehanou šlehačku s wasabi křenem.
Večer poté
Drsňáci sice zastávají názor, že správný gril se čistí sám. Pravda je, že spoustu práce si můžete ušetřit, když použijete grilovací tácky. Maso pak ovšem nemá charakteristické mřížkování. Pokud se bez něj neobejdete, nezbude vám než spečený rošt vypálit při vysoké teplotě a pořádně ho odrbat drátěným kartáčem.