Ze všech ořechů mají právě tyto nejvyšší obsah antioxidantů. Tedy látek, které pomáhají chránit tělo před poškozením buněk, vznikem srdečních onemocnění, rakoviny i předčasného stárnutí. Mimo jiné jsou vlašské ořechy i vynikající zdroj omega3 nenasycených tuků.
Nebojte se oříšků
Obsah tuku často bývá důvod, proč se lidé ořechům vyhýbají. Ořechy jsou v tom trochu nezaslouženě – pokud je nehltáte na kila, žádné přírůstky na váze nezaznamenáte. I menší hrst ořechů například spolehlivě zažene „vlčí hlad“, který by vás o chvíli později donutil bezhlavě sníst cokoli, jen abyste se nasytili. O pocit sytosti se postarají právě bílkoviny, které ořechy obsahují ve velké míře. Navíc dodají vitaminy i antioxidanty.
Ořechová exotika
Bez vlašských ořechů, mandlí a lískových oříšků se neobejde žádné vánoční pečení. I při běžném pečení po nich v české kuchyni saháme nejčastěji. V dnešní době je ale dostupná řada dalších druhů, které si díky své chuti i výživovým vlastnostem zaslouží naši pozornost.
Pekany
Pokud můžete, kupte si je raději už vyloupané. Pekanové oříšky mají velmi tvrdou skořápku, které ostatně vděčí za své jméno. Indiáni je pojmenovali „pecan“ neboli „ořech, k rozbití jehož skořápky je potřeba kámen“.
TIP – upečte korpus na sicilskou crostatu, hotový ho naplňte pekanovými ořechy a zalijte karamelem.
Makadamové ořechy
Jsou jemné a lahodné. Chutné jsou lehce orestované s trochou soli i obalené v čokoládě. Při konzumaci buďte nicméně obezřetní, protože jsou zcela suverénně nejkaloričtější ze všech ořechů. Pouhých 10 oříšků má 200 kalorií a 22 gramů tuku.
Piniové oříšky
V podstatě to nejsou oříšky, ale semínka velkých borovic. Jsou jemné a mají specifickou chuť i vůni.
TIP – posypejte piniovými oříšky zeleninový salát nebo je rozdrťte s bazalkou, ovčím sýrem pecorino a trochou česneku a kapkou olivového oleje na autentické italské pesto.