Černý kořen
Lahodná zimní zelenina, která se těžko sklízí a dnes i těžko shání. Hlavní problém černého kořenu je, že jeho slabé kořeny dorůstají délky až 40 cm. Takže je velmi pravděpodobné, že ho při sklizni přetrhnete, a do toho se žádný producent nehrne. Pokud si ho doma vypěstujete, můžete se těšit na intenzivní aroma a jemnou ořechovou chuť. Na povrchu je opravdu černý, zatímco uvnitř smetanově bílý. Ve středověku ho používali jako léčivku proti hadímu kousnutí a proti moru. V dnešní době si ho spíš opečeme na másle a posypeme strouhankou nebo uvaříme skvělou krémovou polévku.
Batáty
Hlízy sladkých brambor mají všestranné využití stejně jako naše známé obyčejné brambory. Používají se na vaření i pečení, ale také k získávání škrobu nebo alkoholu. Mají sytě oranžovou barvu a ve srovnání s těmi českými jsou nutričně mnohem vydatnější. Chutí trochu připomínají dýni. Připravte si z batátů krémovou polévku třeba s cizrnou, římským kmínem a trochou citronové šťávy nebo je upečte v troubě s česnekem na chutnou přílohu.
Topinambury
Můžete je potkat také pod názvem židovské brambory nebo jeruzalémský artyčok. Kdybyste se je nechystali jíst, klidně si je můžete dát do vázy. Mají krásné žluté květy, které vypadají jako kopretiny. K jídlu se ale hodí náramně, mají jemnou oříškovou chuť. Obsahují málo škrobu, proto je diabetici rádi vyhledávají jako alternativu k bramborám. Kupte si je na krémovou česnečku s trochou smetany nebo je uvařené rozmačkejte na přílohové pyré.
Pastinák
Aby nedošlo k mýlce. U nás ho jedí skoro všichni, ale nikdo se k němu nehlásí. Jak se to mohlo stát? To proto, že vypadá navlas stejně jako kořenová petržel. Pokud si domů odnášíte pytlík petržele, může to dost dobře být pastinák. Rozpoznat se dají podle nati – petržel ji má skoro přes celý vršek kořene, zato u pastináku vyrůstá ze středu vršku kořene a nezabírá tak velkou část. Rozdíl je také v chuti, protože pastinák chutná nasládle. Takže na vývar a omáčku hledejte petržel, na krémovou polévku a opečenou zeleninu zase pastinák.
Foto: Profimedia.cz