Pomazánky nejsou žádným výdobytkem moderní gastronomie, podle historiků se připravují odjakživa. Sladké, slané, ostré, z každé kultury se do světa dostala nějaká specialita. Milujeme mexické guacamole, blízkovýchodní humus, srbský ajvar. Ani Česká republika nezaostává a dokonce se dá považovat za pomazánkovou velmoc! Bez česnekové si žádnou oslavu ani nejde představit a rybičková je skoro národní poklad. Ke snídani, obědu i k večeři. Recepty se dědí v rodinách a druhů i těch nejjednodušších jsou stovky. Někdo do česnečky dává jen tvaroh a česnek, další přidá sýr a bylinky. Rybičková s jogurtem nebo majonézou, cibulkou či citronem. A co teprve vajíčková?

Vedle odzkoušených pomazánkových legend si oslava příchodu nového roku si žádá něco i extra. Vyzkoušejte proto některý z receptů, které jsme vybrali. Jsou netradiční kombinace chutí a přitom tak snadné a rychlé. Namažte je na toustíky nebo čerstvou bagetu, nabírejte na kukuřičné nebo celozrnné chipsy, kousky okurky, mrkve nebo celeru.

Z červené řepy

Přísady:

  • 1 sklenice Červené řepy Znojmia
  • 60 gramů vlašských ořechů
  • 2 lžíce nasekaného kopru
  • 2 lžíce créme fraiche nebo kysané smetany
  • 1 lžičku vinného octa
  • ½ lžičky kmínu
  • Sůl a pepř

Postup:

Řepu slijte a pak všechny ingredience rozmixujte. Osolte a opepřete, můžete ozdobit olivovým olejem, snítkami kopru a celým kmínem.

Se špenátem a mátou

Přísady:

  • 1 jarní cibulka
  • 2 polévkové lžíce nasekané čerstvé máty
  • 200 g Českého špenátu Znojmia
  • 190 g kysané smetany
  • Sůl a pepř

Postup:

Špenát nadrobno nakrájejte. Smíchejte s nakrájenou cibulkou, mátou a smetanou. Osolte a opepřete a nechte 15 minut odležet při pokojové teplotě.

S nivou a podmáslím

Přísady:

  • 4 lžíce Cibulek Znojmia
  • 60 ml podmáslí
  • 60 g kysané smetany
  • 2 lžíce nasekané pažitky
  • 50 g nivy
  • Sůl a pepř

Postup

Smíchejte podmáslí, smetanu a pažitku, pak přidejte nastrouhaný sýr. Slijte cibulky, nasekejte a přimíchejte, osolte a opepřete. Pro lepší chuť připravte den dopředu.

Ze smažené cibulky

Přísady:

  • Olivový olej
  • 3 cibule
  • 200 g kysané smetany
  • 3 lžíce rybí omáčky
  • 2 stroužky česneku
  • Sůl

Postup:

Cibuli nakrájejte na plátky a na olivovém oleji za vysoké teploty osmažte do tmava. Vysoká teplota pomůže zbavit nasládlé chuti, které vzniká při pomalejším smažení. Když dosáhnete správné barvy, přidejte rybí omáčku a nechte bublat 10 až 15 minut. Mezitím smíchejte smetanu a rozmačkaný česnek. Cibulku nechte chvíli vychladnout, nasekejte na drobno, smíchejte se smetanou a podle potřeby osolte.

Z čedaru a křenu

Přísady:

  • 250 g strouhaného sýru čedar
  • 20 ml suchého bílého vína
  • 3 lžíce Křeníku HAMÉ
  • 80 g kysané smetany
  • Půl lžičky pálivé papriky
  • Sůl a pepř

Postup:

Všechny ingredience smíchejte v mixéru, osolte a opepřete. Ozdobte paprikou.

 

TIP: Kdo neholduje kysané smetaně, může ji vyměnit za plnotučný jogurt.