Pomazánky nejsou žádným výdobytkem moderní gastronomie, podle historiků se připravují odjakživa. Sladké, slané, ostré, z každé kultury se do světa dostala nějaká specialita. Milujeme mexické guacamole, blízkovýchodní humus, srbský ajvar. Ani Česká republika nezaostává a dokonce se dá považovat za pomazánkovou velmoc! Bez česnekové si žádnou oslavu ani nejde představit a rybičková je skoro národní poklad. Ke snídani, obědu i k večeři. Recepty se dědí v rodinách a druhů i těch nejjednodušších jsou stovky. Někdo do česnečky dává jen tvaroh a česnek, další přidá sýr a bylinky. Rybičková s jogurtem nebo majonézou, cibulkou či citronem. A co teprve vajíčková?
Vedle odzkoušených pomazánkových legend si oslava příchodu nového roku si žádá něco i extra. Vyzkoušejte proto některý z receptů, které jsme vybrali. Jsou netradiční kombinace chutí a přitom tak snadné a rychlé. Namažte je na toustíky nebo čerstvou bagetu, nabírejte na kukuřičné nebo celozrnné chipsy, kousky okurky, mrkve nebo celeru.
Z červené řepy
Přísady:
- 1 sklenice Červené řepy Znojmia
- 60 gramů vlašských ořechů
- 2 lžíce nasekaného kopru
- 2 lžíce créme fraiche nebo kysané smetany
- 1 lžičku vinného octa
- ½ lžičky kmínu
- Sůl a pepř
Postup:
Řepu slijte a pak všechny ingredience rozmixujte. Osolte a opepřete, můžete ozdobit olivovým olejem, snítkami kopru a celým kmínem.
Se špenátem a mátou
Přísady:
- 1 jarní cibulka
- 2 polévkové lžíce nasekané čerstvé máty
- 200 g Českého špenátu Znojmia
- 190 g kysané smetany
- Sůl a pepř
Postup:
Špenát nadrobno nakrájejte. Smíchejte s nakrájenou cibulkou, mátou a smetanou. Osolte a opepřete a nechte 15 minut odležet při pokojové teplotě.
S nivou a podmáslím
Přísady:
- 4 lžíce Cibulek Znojmia
- 60 ml podmáslí
- 60 g kysané smetany
- 2 lžíce nasekané pažitky
- 50 g nivy
- Sůl a pepř
Postup
Smíchejte podmáslí, smetanu a pažitku, pak přidejte nastrouhaný sýr. Slijte cibulky, nasekejte a přimíchejte, osolte a opepřete. Pro lepší chuť připravte den dopředu.
Ze smažené cibulky
Přísady:
- Olivový olej
- 3 cibule
- 200 g kysané smetany
- 3 lžíce rybí omáčky
- 2 stroužky česneku
- Sůl
Postup:
Cibuli nakrájejte na plátky a na olivovém oleji za vysoké teploty osmažte do tmava. Vysoká teplota pomůže zbavit nasládlé chuti, které vzniká při pomalejším smažení. Když dosáhnete správné barvy, přidejte rybí omáčku a nechte bublat 10 až 15 minut. Mezitím smíchejte smetanu a rozmačkaný česnek. Cibulku nechte chvíli vychladnout, nasekejte na drobno, smíchejte se smetanou a podle potřeby osolte.
Z čedaru a křenu
Přísady:
- 250 g strouhaného sýru čedar
- 20 ml suchého bílého vína
- 3 lžíce Křeníku HAMÉ
- 80 g kysané smetany
- Půl lžičky pálivé papriky
- Sůl a pepř
Postup:
Všechny ingredience smíchejte v mixéru, osolte a opepřete. Ozdobte paprikou.
TIP: Kdo neholduje kysané smetaně, může ji vyměnit za plnotučný jogurt.