Štědrovečerní exotika
Na celé salátové historii je nejlepší to, že vůbec nejde o původní české jídlo. Kyselé okurky prý odkazují na tradici ruské kuchyně. Nahrává tomu i fakt, že podobný zeleninový salát se ve světě často označuje jako „ruský salát“. Připočtěte k tomu ještě francouzský původ majonézy a brambory importované Kryštofem Kolumbem z Ameriky a už nebude pochyb o tom, že jde o pokrm hodný fusion cuisine.
Kde se tedy vzal?
Kuchařské knihy obou slavných dam Magdaleny Dobromily Rettigové i Marie Janků–Sandtnerové ho neuvádějí. První zmínky odkazují až do doby po druhé světové válce. Tento salát byl převážně bramborový bez kořenové zeleniny. Ovšem už tehdy se připravoval s majonézou, což byla v chudých poválečných letech velká vzácnost.
Vánoční salát 3x jinak
Pokud chcete letos experimentovat, inspirujte se našimi variacemi na bramborový salát. Nabízíme pro vás hned tři na výběr.
1. Rakouský bramborový salát
Také ho můžete potkat pod názvem vídeňský. Připravuje se jen s octovou zálivkou z teplých brambor s trochou nasekané cibule, někdy se přidává i kyselá okurka. Klasický wiener schnitzel si bez něj ani nejde představit.
2. Odlehčený se žloutkovou majonézou
Pevné suroviny vyberte podle své chuti a nakrájejte na kostičky. Polovinu majonézy nahraďte zakysanou smetanou a zamíchejte do ní utřený žloutek. Promíchejte vše dohromady a dosolte.
3. Bramborový salát s červenou řepou
Lehký recept na netradiční zeleninový salát jen s trochou majonézy obstojí na slavnostní vánoční tabuli i jako večeře kdykoliv jindy. Celý recept i s fotografií najdete zde.
Salátové mistrovství
Pokud si za svým domácím receptem pevně stojíte, můžete se s ním vypravit poměřit síly na republikové mistrovství v přípravě bramborového salátu. Koná se každý rok začátkem adventu ve středočeské obci Mratín. Mistři z loňského roku vytvořili odlehčenou variantu s čerstvou řeřichou a ředkvičkami.
zdroj: Profimedia.cz