Celer? Neznám.
Zatímco v našich končinách je oblíbený celer bulvový, na jihu Evropy o něj nezavadíte. Francouzské nebo italské recepty počítají jedině s řapíkatým celerem a stejně tak americká kuchyně. Mozolnaté bulvy z českých polí by asi ani nedokázali rozpoznat. Řapíkatý celer má trochu pronikavější aroma než celer kořenový a podobně intenzivní chuť.
Pro libido i linii
Afrodiziakální účinky celeru platí pro celou rostlinu, stonky nevyjímaje. Kromě sexuchtivých strávníků ale celer ocení i ti, kteří by rádi udělali něco pro svoji linii a zdraví. Řapíkatý celer obsahuje ve 100 gramech jenom 140 kilojoulů, pro dietu je tedy jako stvořený. Navíc má diuretické účinky, které pomáhají z těla vyplavovat toxiny a další látky vznikající při ztrátě tuku. Tím se tělo efektivně pročistí.
Nešetřete s ním do polévek
Při troše zjednodušení se dá říct, že s celerovými stonky můžete pracovat jako s klasickým celerem. Asi není zeleninová polévka, do které by se nedal přidat pokrájený stonek celeru. Hutné zimní polévky jsou nejideálnější, chutnat bude i v dýňové polévce s chilli nebo lehkém jarním špenátovém krému. Není na škodu přidat celerový řapík i do poctivého domácího vývaru.
Nebojte se ani základu omáček
Celerový kořen je v české kuchyni neodmyslitelná součást zeleninových omáček. Asi bychom ho těžko oželeli ve svíčkové, ale u pokrmů inspirovaných italskou kuchyní má řapíkatý celer své místo. Než aby zahálel v ledničce, uvařte si z něj boloňské ragú. Kdyby vám vadily nakrájené kousky, rozsekejte celerové stonky v mixéru na kaši, opečte na troše olivového oleje a dál můžete postupovat podle receptu.
Salátový král
Jestli někde dovede řapíkatý celer naplno rozehrát svoje přednosti, jsou to saláty a studená kuchyně jako taková. Stačí, když ho s mrkví a okurkou nakrájíte na hranolky k makrelovému dipu.
Můžete ho podle libosti přidávat do lehkých letních salátů, kde oceníte jeho šťavnatou křupavost. I do hutnějších zimních salátů, které budou korespondovat s jeho zemitou vůní. Vyzkoušejte například waldorfský salát s brusinkami, tuňákový s máslovými fazolemi nebo vajíčkový s hrubozrnnou hořčicí.
Celerovými stonky se dá dokonce špikovat maso!
Prostudujte náš recept na jarní jehněčí, kde jsme maso protkli mladou karotkou a právě špalíky celerové nati. Pečeně byla díky tomu krásně lehká a voňavá.
Zbyly jenom listy? Snězte je také!
Z celerové nati se dá vyrobit voňavé pesto, které využijete do polévek, rizota i jako pomazánku na celozrnný chléb. Budete na něj potřebovat 2 malé stroužky česneku, 2 lžíce vlašských ořechů a velkou hrst celerových lístků. Rozmixujte dohladka a promíchejte s olivovým olejem a nastrouhaným pecorinem.