Na tekuté a studené se totiž necháme nalákat vždycky, i když se nás vedra snaží připravit o poslední zbytky chuti k jídlu. Osvěžujícím letním polévkám nám pomohou dohnat přísun tekutin a zajistí dostatek vitaminů a minerálních látek.
Studený polévkový rozcestník
Připravují se skoro bez námahy a špinavého nádobí, což skvěle zapadá do letního minimalistického provozu v leckteré domácí kuchyni.
1. Strouhejte – Nejklasičtější cesta ke studené polévce vede přes řecké tzatziky. Oblíbené polévky se připravují ze strouhaných nebo naplátkovaných okurek, které se po vzoru oblíbené řecké omáčky míchají s česnekem, bylinkami a jogurtem, případně kefírem.
2. Mixujte – Připravte si letní osvěžení v podobě polévkového smoothie. Náš recept kombinuje okurku, avokádo a podmáslí. O pikantní tečku se postará trochu zázvoru a hrst bazalky. Recept najdete zde.
3. Opékejte – I studené polévky se často vaří. Zvláštní kapitolu pak představují ty, na které se zelenina nejdřív opeče nebo griluje. Rajčatová polévka gazpacho z jižního Španělska se většinou připravuje pasírováním zeleniny. Pokud však všechny ingredience před rozmixováním ogrilujete, katapultujete prostou zeleninovou polévku mezi gurmánské zážitky.
Polévka s rodokmenem
Seznamte se s asi nejslavnější pórkovou polévkou vichyssoise. Její krkolomné jméno se vyslovuje „višisoáz“. Jemný krém z bílé části pórku, brambor a kuřecího vývaru se smetanou je specifický tím, že i když se vaří, podává se zásadně studený, případně i s ledovou tříští.