Pažský sýr a pršut
Ovčí sýr z ostrova Pag prokládaný na tenko nakrájenou sušenou šunkou a doplněný olivami je předkrmem v každé dobré restauraci.
Salát z chobotnice
Jako lehký letní oběd nebo večerní předkrm skvěle poslouží salát s kousky vařené chobotnice, nakrájenou cibulí, petrželkou, olivovým olejem a olejem. K tomuto základu se přidávají třeba ještě brambory a česnek.
Černé rizoto
Pigment sépie dává typickou barvu oblíbenému rizotu. Rýže, sépie, cibule, česnek, červené víno a olivový olej dávají dohromady skvělou kombinaci.
Těstoviny s lanýži
Drahocenné houby hledají v lesích na ostrově Istria. Černé i bílé buď jemně nastrouhají na těstoviny či steak, nebo z nich uvaří hustou krémovou omáčku.
Brodet
Pokrm z Dalmácie někde nazývaný i brudet je dlouho vařený pokrm z různých mořských plodů a ryb, cibule, česneku, rajčat, vína a bylinek. Podává se s polentou.
Krevety „na buzaru“
Jen pár přísad, jednoduchá příprava, ale dokonalá chuť. Celé čerstvé krevety dejte na pánev s olivovým olejem a česnekem, přidejte nasekaná rajčata a trochu vína. Vařte 10 až 15 minut a je hotovo. Nezapomeňte zbylou omáčku vytřít chlebem.
Peka
Není to název jídla, ale způsob přípravy. Peka se říká železnému poklopu na hrnec, který se naplní potravinami a pak „pohřbí“ pod žhavými uhlíky. Za stálého tepla se pak pomalu peče třeba jehněčí maso nebo chobotnice spolu s bramborami, olivovým olejem a vínem. Tato jídla ale musíte objednat den dopředu.
Skradinské rizoto
Další jídlo, které se vaří velmi dlouho, může to trvat až 12 hodin! Rýži s telecím masem a kohoutím masem, pršutem a posypanou pažským sýrem doporučil i sám Anthony Bourdain.
Když se ale do Chorvatska zrovna nedostanete, pozvěte si ho domů. Slavné dalmátské čufty připravíte i ve vlastní kuchyni a potěšíte celou rodinu. http://www.receptyschuti.cz/recept/dalmatske-cufty/2247