1. Než začnete grilovat, nechte gril dobře vypálit. Před pečením také můžete potřít rošt trochou oleje, aby se maso nelepilo na mřížku.
2. Pokud čekáte hosty, zapalte gril ještě před jejich příchodem. Vůně kouře povzbudí tu správnou náladu. Zároveň platí, že návštěva nemusí být při té nejšpinavější práci s rozděláváním ohně. Nemluvě o tom, kdyby to zrovna jako na potvorou nechtělo chytnout.
3. Maso před pečením dejte aspoň na půl hodinky marinovat. Stejně důležité ale je vyndat maso z lednice chvíli předem, aby nešlo na gril studené.
4. Maso solte až těsně předtím, než putuje na oheň. Jinak byste ho připravili o šťavnatost. Vše o marinování masa si nastudujte v našem článku.
5. Dopřejte si čerstvé a kvalitní suroviny. V létě není problém sehnat celou řadu bylinek do marinády i čerstvou zeleninu na saláty i grilování. I dipy neodmyslitelně patří ke grilování a tady můžete najít hned několik zajímavých receptů.
6. Pohlídejte si teplotu, protože rychlé pečení na rozžhaveném grilu nevyhovuje každé surovině. Ryby, kuřecí maso, zelenina nebo ovoce se lépe udělají při nižších teplotách. Pro velké kusy zkuste nepřímé grilování. To je v podstatě pečení a v praxi to znamená, že žhavé uhlíky leží stranou a ne přímo pod grilovaným jídlem.
7. Obracejte podle libosti. To, že by se s jídlem na grilu mělo moc hýbat, je pověra. Chcete přece, aby se jídlo rovnoměrně propeklo a současně se nespálilo, takže ho podle potřeby obracejte a využijte celou plochu roštu s různými teplotami. Tedy pokud nepečete mleté maso, kterému přílišný pohyb skutečně nedělá dobře.
8. Rozšiřte si svou grilovací kvalifikaci! Maso na grilu nám chutná asi nejvíc, ale opéct se dá také zelenina, ovoce a připravit se dá dokonce i celá snídaně na grilu. Tady se můžete inspirovat, jak na to.
9. Nezapomínejte ani na bezpečnost. Grily na plyn ani uhlí nepoužívejte v místnosti. I venku se raději vždycky ujistěte, že jsou dost daleko od větví nebo trávy, když je delší. Děti i domácí zvířata držte v bezpečné vzdálenosti. Zodpovědný grilmistr patří ke grilu a svoje místo by neměl opouštět.
10. Po grilovačce se nezapomeňte postarat o rošt, aby byl připravený na další akci. Nejlepší je odrbat ho speciálním drátěným kartáčem. Mytí se nedoporučuje moc často a mytí jarem už vůbec ne.
Zdroj: Profimedia.cz