Cuketa je kuchyňský chameleon. Můžete ji vařit, péct i grilovat a chutná dokonce ve sladkých buchtách nebo zasyrova. Často ji můžete použít tam, kde se dává okurka nebo strouhané brambory. Ale protože cuketa není ani okurka nebo strouhané brambory, vyplatí se recept upravit tak, aby respektoval jemnou cuketovou chuť.
Vyberte tu pravou
Nejlepší na vaření jsou plody velké zhruba 20 cm, které jsou stále šťavnaté a můžete je sníst i se slupkou a semínky. Ty větší je lepší oloupat a vydlabat střed s pevnými semínky. Když cukety kupujete, vybírejte plody s lesklou a neporušenou slupkou. Pro pomazánky, náplně nebo zeleninové karbanátky je potřeba z cukety vytáhnout co nejvíc vody. Nastrouhejte ji, přesuňte do cedníku a mírně posolte. Nechte půlhodiny stát a potom rukama vymačkejte co nejvíc vody. Můžete také vyklopit do čisté utěrky a vyždímat.
5 nových cuketových nápadů
Až vyzkoušíte cuketové placičky, plněnou focacciu a cuketové špízy se sýrem halloumi, uvařte cuketu podle jednoho z našich nových skvělých receptů. Uvidíte, že zachutnají i zapřisáhlým odpůrcům této zeleniny!
Cuketové pesto
Jednu menší cuketu nastrouhejte a vymačkejte z ní vodu. Přidejte hrst piniových oříšků, 50 g parmazánu, 1 dcl olivového oleje, trochu čerstvé bazalky a rozmixujte dohladka. Pesto využijete na těstoviny nebo jako pomazánku.
Smažené cuketové kuličky
Děti milují kuličky a oblíbí si i tyto cuketové. Půl kila cuket nastrouhejte a vymačkejte z nich co nejvíce vody. Smíchejte s 50 g ricotty, přidejte vajíčko a tymián. Podle potřeby osolte, opepřete a zahustěte strouhankou. Vytvořte kuličky velikosti většího míčku na ping pong. Každou obalte v hrubé krupici a opečte ve friťáku.
Krůtí karbanátky s cuketou
Přidaná cuketa se postará o to, aby masový karbanátek byl lehký a šťavnatý. Zkuste náš recept, díky němuž i skalním masožroutům jednoduše propašujete trochu zeleniny navíc.
Cuketové chipsy pečené v troubě
Vyrobte si zdravou alternativu k přesoleným a mastným bramborovým lupínkům! Drobnou cuketu nakrájejte na jemné plátky. Můžete je také seříznout škrabkou na brambory. Potřete olivovým olejem, rozložte na plech a pečte půl hodiny při teplotě 220 °C. Před pečením je posypejte třeba strouhaným parmazánem, sušeným česnekem, bylinkami, lahůdkovým droždím nebo uzenou paprikou.
Pomazánka s kozím sýrem
Vymačkané nastrouhané cukety smíchejte s kozím sýrem, přidejte čerstvý tymián a zakápněte šťávou z citronu. V případě potřeby nařeďte zakysanou smetanou.
Pro další cuketové dobroty se můžete inspirovat v článku zde. Nechte si chutnat a blahořečte létu za cuketovou úrodu, ze které se dají připravit takové dobroty!
Foto: Profimedia.cz