Obsahuje velké množství vitamínu C a proto ho už používali už i námořníci proti kurdějím. Car Petr Veliký dokonce nařídil, abych vodka s přidaným křenem byla v celé zemi dostupná lidem jako lék. Kromě toho je také bohatý na minerály jako železo, hořčík,draslík, vápník a fosfor.
Posílení imunity
Díky obsaženým antioxidantům je skvělý pro imunitu, ty totiž stimulují tvorbu bílým krvinek. K tomu nás ještě chrání před volnými radikály a bojují proti stárnutí. Draslík v něm také prospívá zdraví srdce.
Antibiotický a antiseptický
Na záněty je křen jako dělaný, má totiž antibiotické a desinfekční účinky. Konzumovat se doporučuje při potížích s horními cestami dýchacími, dásněmi, močovým měchýřem, zevně pak při revmatu či mastné pleti.
Střevní mikroflóra
Po užívání antibiotik se doporučuje křen užívat na obnovení střevní mikroflóry.
Zlepšuje dýchání
Stačí křen strouhat a jeho silice vám předvedou, jak silné jsou. Uvolňují zahlenění dutin i průdušek, pomáhají při kašli.
Diuretický
Pokud vaše tělo zadržuje příliš mnoho vody, křen pomůže. Je totiž močopudný a stimuluje frekvenci a objem močení. To zároveň podporuje i detoxikaci.
Podporuje metabolismus a zažívání
Fytochemikálie v křenu stimulují slinné žlázy a ty žaludeční a střevní. Podporuje chuť k jídlu a napomáhá také rozkládání proteinů, proto je k masu prostě ideální.
Pomocník proti rakovině
Nedávný výzkum dokázal, že křen díky vysokému obsahu organických sloučenin glukosinolátů snižuje riziko rakoviny. Vědci zjistili, že jich má 10krát více než brokolice, takže není třeba ho jíst příliš mnoho.
Ke snídani, obědu i večeři
Vždy po ruce ho můžete mít ve skleničce jako Krenex od Znojmie nebo Křeník od Hamé. K snídani stačí malá lžička k míchaným vajíčkům, hodí se do polévek nebo třeba bramborové kaše a salát oživí přimíchaný do dresinku. Pořádnou pak hostinu zajistí výborné pečené koleno s tradiční vejmrdou, neboli jablečným křenem.
Pečené koleno s jablky a vejmrdou
Náročnost: Střední
Doba vaření: 2,5 hodiny
Počet porcí: 5
Ingredience:
- vepřové koleno
- 3 jablka
- Hamé Křeník
- 3 lžíce medu
- 250 g ječných krup
- hrst petrželky
- 2 lžíce sádla
- sůl
Postup:
-
Vepřové koleno omyjte, osušte a dejte na 30 minut povařit do hrnce s osolenou vodou.
-
Dva hrnky vývaru si schovejte a vepřové koleno slijte a osušte.
-
Nařízněte jej do mřížky a na sádle jej ze všech stran zprudka opečte.
-
Vepřové koleno dejte do pekáčku a podlijte jedním hrnkem vývaru a pečte v troubě při 190 °C zhruba hodinu a půl.
-
Med rozpusťte a smíchejte se lžící Hamé Křeník. Vepřové koleno během pečení podlévejte zbylým vývarem a potírejte medovou směsí.
-
Ječné kroupy uvařte podle návodu.
-
Dvě jablka omyjte, nakrájejte na kolečka a zbavte jádřinců. A přidejte ke kolenu a pečte další půl hodinu.
-
Na vejmrdu si na strouhejte zbylé oloupané jablko, přidejte dvě lžíce Hamé Křeník, přidejte lžičku vývaru a osolte podle chuti.
-
Uvařené kroupy polijte trochou šťávy z kolena, smíchejte s nakrájenou petrželkou a podávejte s kolenem a vejmrdou.