V dobách své největší slávy putovala tato křehká jarní pochoutka na císařský dvůr ve Vídni, do Německa a neobešli se bez něj dokonce v Římě. Bohužel si tím chřest vysloužil reputaci buržoazní lahůdky a doba reálného socialismu mu vysloveně nepřála. Chřestová renesance přišla v 90. letech, kdy ho u nás znovu začali pěstovat Nizozemci. Ti patří k největším konzumentům chřestu na světě, a tak to byli paradoxně cizinci, kteří stáli za obnovením chřestové tradice v Česku.
Kde to v Česku chřestí
Chřest vyžaduje pro ideální kvalitu velmi specifické, lehké písčité půdy, kterých na světě mnoho není. U nás se nachází například na Mělnicku nebo na jižní Moravě. Velmi mu svědčí i naše mírné klima.
Odhalte ten nejlepší
Sezona českého chřestu trvá od poloviny dubna do konce června. Dovezený koupíte i v průběhu roku. Čerstvý chřest poznáte podle pevných hlaviček a lesklého povrchu. Pokud o sebe stonky třete, mírně vržou. Když jsou ale gumové, oschlé na řezu nebo mají povadlé špičky, nekažte si chuť a nekupujte ho.
Šetrné zacházení
Až budete chřest připravovat, nejprve ho ponořte do studené vody a pečlivě propláchněte, abyste ho zbavili zrníček hlíny. Tuhé konce musí pryč – ohněte konec stonku a tam, kde se sám zlomí, je přesně konec zdřevnatělé části. Pak je potřeba chřest oškrábat – bílý se loupe celý až po hlavičku, zelený zhruba do poloviny a mladý zelený chřest není potřeba loupat vůbec.
Pochutnejte si na něm
Letos už konečně vyzkoušejte, co všichni na tom chřestu mají!
- Krémová polévka pro chřestové začátečníky – opečte na másle cibulku a po chvilce přidejte očištěný chřest nakrájený na kousky. Zalijte drůbežím nebo zeleninovým vývarem a povařte. Rozmixujte a případně zjemněte smetanou.
- Křehký chřest si rozumí s jemnými omáčkami – očištěný chřest krátce povařte v osolené vodě a vyzkoušejte třeba s holandskou nebo klasickou bešamelovou omáčkou. Nebo stonky jen přelijte rozpuštěným máslem a posypejte hrubou mořskou solí.
- Zapečte chřest s rajčátky a spoustou bylinek podle našeho snadného receptu.