Rozcvička pro malé jazýčky
Základem kojenecké stravy by mělo být mateřské mléko, a to alespoň v prvních 6 měsících. Od 4. do 6. měsíce je potřeba začít zavádět zeleninové příkrmy. Ne dříve a ne později. Právě v tomto období je totiž možné předejít případné intoleranci na některou složku potravy.
První zeleninové pyré se dělá z jednoho druhu zeleniny. Většinou to bývá uvařená a dohladka rozmixovaná mrkev. Následují brambora, cuketa, brokolice, dýně a další. Nové druhy přidávejte až po několika dnech a hlídejte reakci dítěte.
Pak zkuste zařadit i kuřecí, krůtí nebo králičí maso. Zpočátku může stačit 20 gramů na den, podle věku a váhy dítěte přidávejte další porce.
Následně můžete svoje děťátko seznámit také s ovocem. Ovocné kojenecké přesnídávky se zpravidla dávají dopoledne jako svačinka. Stejně jako u zeleniny zkoušejte na začátku vždycky jen jeden druh a sledujte reakce. Ovocné příkrmy můžete přimíchat i do bílého jogurtu a mléčných kaší.
6 zásad přípravy dětského jídla
1. Používejte vždy kvalitní a čerstvé suroviny a opravdu bedlivě je očistěte.
2. Nesolte ani nepožívejte bylinky nebo jiná ochucovadla.
3. Zeleninu není potřeba dětem přisladit, jak se v minulosti říkalo.
4. Nevyhýbejte se tuku – přidejte do příkrmu kapku olivového oleje nebo malinko másla.
5. Doma vařené příkrmy můžete 1–2 měsíce uchovávat v mrazáku.
6. Otestujte i netradiční suroviny a druhy masa – skvělým pomocníkem jsou hotové příkrmy ve skleničkách.