Miniaturní dortíky cupcakes jsou teď trendem sladkého pečení a vy už určitě víte proč. Vláčnému těstu zdobenému lahodným krémem nikdo neodolá a z nekonečných chuťových kombinací si vybere i ten nejnáročnější.
Jejich kouzlu propadla i Lenka Hnidáková, majitelka pražského obchodu Lelí's Cupcakes. “Jsou malé, roztomilé, umí být opravdu dobré a hlavně umí dělat radost. Neznám nikoho, komu by malý dortík nevykouzlil úsměv na tváři, a teď nemluvím pouze o dětech,” řekla nám. Kvůli nim změnila svůj život, zariskovala a otevřela si obchod, i když ji manžel před možným neúspěchem varoval. Podařilo se a teď peče denně až 200 cupcaků! Vyučenou cukrářkou není, učila se metodou pokus omyl, jednoduše zkoušela, dokud dortík nebyl dokonalý.
Její umění můžete buď ochutnat přímo u ní, nebo rozehřát troubu a zapnout mixér u vás doma. Lenka nás totiž nechala navštívit její kuchyň a v rámci workshopu se podělila o neocenitelné rady.
Jak na věc
Cupcake má dva důležité díly, korpus a krém. Příchutím se meze nekladou, u Lenky to frčí podle ročního období. “ V létě je to citrónový meringue, na podzim dýňový s pomerančovo-skořicovou marmeládou a tvarohem, před vánocemi vanilkový s vaječňákem nebo perníčkový, a teď makový.” Těsto si vylepšuje, třeba do vanilkového přidává pravou vanilku, ne aroma. U krému dává důraz na lehkost a dobrý poměr přísad.
Krém
Do krému Lenka dává na 250 gramů másla 3 pasterované bílky a 30 gramů cukru krystal. Kdyby bylo másla víc, hmota by se nepříjemně lámala, a v opačném případě by byla moc řídká. Pro zjemnění ještě můžete přidat mascarpone v poměru jedna ku třem dílům máslové směsi.
Jamy
Svoje cupcaky Lenka ještě vylepšuje Hamé extra jamy a Hamé ovocnými náplněmi. Extra jamy s kousky ovoce se hodí do korpusu a jemné ovocné náplně zase do krému. Tam by totiž kousky dělaly neplechu a neprošly dobře zdobícím sáčkem. Náplně přidávejte přímo do mixéru, kde se krém tře, nezapomeňte ho ale před každou dávkou vypnout, jinak ji rozmetáte po celé kuchyni. Dávkujte podle požadované chuti a barvy. Pokud nechcete tak výraznou chuť, ale odstín se vám nezdá, dolaďte potravinářským barvivem.
Tajemství zdobení
Před samotným zdobením si Lenka nejdřív připraví korpusy. Protože každý naskočí jinak a nemají rovný povrch, zařízněte je nožem, krém pak nebude sjíždět. Pak přichází na řadu Hamé Extra jam. Ten totiž můžete jako sladké překvapení skrýt přímo doprostřed. Pomocí speciálního vykrajovátka či nožem vytvořte díru a naplňte jamem s kousky ovoce.
Na řadu přichází krém, kterým naplňte zdobičku. Při použití sáčku má Lenka trik, na který jen tak nezapomenete. Mačkejte vždy jen jednou rukou a jako když dojíte kozu. Kdo to nikdy nedělal, prsty postupně přidávejte a mačkejte od shora dolů. Nanášejte od kraje ke středu a vrstvěte, jakmile ale budete u špičky, tlačit přestaňte. Vytvořil by se totiž nehezký konec.
To nejtěžší máte za sebou, teď dejte průchod své kreativitě. Lenka na dozdobení doporučuje čerstvé ovoce, její zákazníci ho milují. Borůvky, maliny, ostružiny skvěle chutnají a ještě případně zakryjí nedokonalosti krému. Můžete ale zase využít i jam, posypky, cukrové miniatury nebo třeba vytvořit jméno.