Bez vody a bez chemie

Květiny určené pro ozdobení pokrmů je lepší neoplachovat vodou, aby se neponičil jejich vzhled a nezkazilo jídlo. Na krásném dortu by mokré kytky udělaly pořádnou paseku. Proto je hodně důležité, z jakého zdroje pocházejí.

Balíčky jedlých květů se v sezoně dají koupit v dobře zásobovaných prodejnách zeleniny. Pokud si je budete pěstovat doma na zahrádce, buďte trpěliví a velmi opatrní s hnojením. Sazeničky ze zahradnictví nechte tři týdny aklimatizovat na záhonku, až potom smějí na váš stůl.

Květy z květinářství nepoužívejte vůbec, protože ty jsou intenzivně chemicky ošetřené, a tudíž nepoživatelné. Vyhněte se také sbírání květů ve městech a to ani v parku. Také tam byly květy vystaveny prachu, výfukovým zplodinám i znečištění ze psích výkalů. 

10x nejoblíbenější chutné květiny

Jídla, která se chystáte ozdobit květy, by měla být prostá a nekomplikovaná. Výrazné chutě by jemnost květin přehlušily, což by byla škoda. 

  • Sedmikráska má jemnou, lehce pikantní chuť. Udělá parádu i na obyčejném chlebu s máslem nebo v zeleninové polévce. Vyzkoušejte sedmikráskový salát s pečenými rajčaty, sójou a fetou.
  • Fialky a macešky jsou svojí nasládlou chutí a vůní královnami mezi jedlou flórou. I jednoduchý tvarohový krém do misky s nimi bude vypadat vznešeně, natož potom nádherný jarní dort s ombré korpusem.
  • Pampeliška trochu připomene rukolu svou nahořklou chutí, a proto snese i intenzivnější chuti například v kuřecím salátu s hořčičnou zálivkou
  • Měsíček dodá pokrmům zářivou barvu a vám dobrou náladu. Zkuste ho třeba do tacos salátu, bylinkového másla nebo i sušenek. 
  • Levandule je na jídelníčku už skoro stálice. Milujeme ji do limonád a klasické linecké sušenky ovoní k nepoznání. 
  • Pažitka se dá jíst úplně celá. Všude tam, kde si sypete pažitku, můžete přidat i její krásný sytě růžový květ. 
  • Šeřík voní naprosto omamně a věřte nebo ne, dá se i jíst! Květy mají lehce nahořklou chuť, která se dobře kombinuje se sladkými dezerty. Zkuste ho například na tomto koláči s mascarpone
  • Chrpa má velmi zdobné kvítky bez výrazné chuti. Použijte jen sytě modré lístky bez masivního kalichu a můžete s nimi ozdobit v podstatě libovolný pokrm. 
  • Lichořeřišňice chutná štiplavě trochu jako ředkvičky. S květy můžete zdobit pokrmy, listy nasekáte do salátu nebo na pikantní pesto a nezralé plody se dají nakládat na slano nebo kyselo.  

Někdy jíme květy, ani o tom skoro nevíme. Květák a brokolice nejsou nic jiného než zdužnatělá květenství, a oblíbené kapary a artyčoky zase poupata. Pokud chcete ochutnat i další unikátní recepty s volně rostoucími rostlinami, prostudujte náš článek o "jedlém plevelu".  

Zákaz vstupu na talíř

Krásné, ale fatálně jedovaté jsou květy oleandru a narcisu. Vyhněte se rovněž azalkám, rododendronům i něžným lobelkám. U vlčího máku je potřeba trochu opatrnosti – použít se dají jenom jasně červené okvětní lístky. Pohlídejte si také šalvěj. Běžně používaná šalvěj lékařská se dá použít celá i s květy. Jiné druhy šalvěje ovšem mohou mít silné halucinogenní účinky. 

Zdroj: Profimedia.cz