Malým zvědavcům ani nejde jednoduše vysvětlit, že by si něco tak vzrušujícího měli nechat ujít. Musí nastoupit rodičovská moudrost a schopnost předvídat nepředvídatelné, která je naštěstí u zkušených rodičů jaksi automatická.
Připravte se na nájezd malých pomocníků
Několik praktických rad může pomoci zachránit vánoční pohodu i vaše nervy.
1. Upravte svá očekávání – Pro začátek se smiřte s tím, že kuchyně bude jako po výbuchu a cukroví nemusí být zcela úhledné, zato s láskou pečené. S tímto očekáváním pro vás bude život jednodušší.
2. Rozdejte zástěry a úkoly – Udělejte z pečení obřad a zapojte všechny zájemce. I dvouleté děti dovedou například nalít mléko do mísy, starší mohou přebírat formičky a školáci odpočítávat oříšky. Ano, bylo by rychlejší, kdybyste si to udělala sama. Ale vydržte to.
3. Odstraňte nebezpečí – Kuchyně je plná nástrah a své malé pomocníky nesmíte spustit z očí. Ostré nože odkliďte z dosahu, troubu zavírejte hned a horký plech nechte raději vystydnout na balkoně.
4. Děti milují barvy – Vyzbrojte se barevnými polevami a cukrářským zdobením a budou v extázi. I s barevnou vařečkou nebo mističkou se mnohem lépe pracuje než s nudnou nerezovou.
5. Nechte děti tvořit – Automaticky dejte stranou část těsta na modelování. Také můžete na pečení s dětmi obětovat jednu dávku levnějšího těsta, ze kterého si malí pomocníci mohou vytvořit cokoli. Pokud to nesnědí rovnou, můžete jejich výtvory servírovat myšlenkově spřízněným návštěvám a užívat si zaslouženou rodičovskou svatozář.
3x jednoduché recepty, které zvládnete s dětmi
Skořicové sušenky
Upečte s dětmi třeba měkké sušenky z jednoduchého těsta. Nechte změknout 100 g másla nebo tuku a propracujte ho se čtvrt kila hladké mouky, 120 g moučkového cukru, lžičkou prášku do pečiva a 1–2 lžičky mleté skořice. Nechte děti vykrájet tvary a pak je 8 minut pečte při 160 °C. Sušenky můžete slepit džemem nebo ozdobit barevnými polevami.
Kokosová koulovačka
Tvarování baví děti ještě víc než vykrajování. Připravte si společně nepečené kuličky z bílé čokolády. Potřebujete 150 g strouhaného kokosu, 100 g nastrouhané bílé čokolády a 100 g změklého másla. Přidejte 2–3 lžíce moučkového cukru a všechno pořádně propracujte. Spolu s malými pomocníky vytvarujte kuličky a obalujte je v kokosu.
Piškoty poslední záchrany
Když dojde invence, síly nebo obojí, vždycky můžete slepovat piškoty zavařeninou a máčet je v čokoládě. Spokojenost bude na všech stranách.
zdroj: Profimedia.cz