Dávka zeleniny
Do těla dostanete pořádnou porci zeleniny, obsahuje ji snad každá polévka. Přidávat můžete podle libosti, nezáleží na receptu. I ty ze sáčku nebo plechovky můžete vylepšit doplněním kousků, které už syrové jíst nebudete.

Živiny a vitamíny
Polévky s luštěninami a libovým masem dodají proteiny, luštěniny ještě i vlákninu. Tomatové pak lykopen, prospěšný antioxidant. Další zelenina pak vitamíny A a C, polévky s krémovým základem vápník a vitamín D. Přidejte do vaší zeleninové polévky pár lžic Znojmia Sóji ve slaném nálevu a o dávku bílkovin máte postaráno.

Hydratace
V létě máme kvůli teplejšímu počasí žízeň častěji, v tom chladnějším pít často zapomínáme. Polévky dodají potřebné tekutiny, právě proto to jsou tak dobré i v období nemoci. Vydatná polévka je tak skoro to nejlepší, co své rodině můžete nabídnout.

Polévka zahřeje nejen svou teplotou, ale i ingrediencemi. Kromě horké tekutiny totiž může obsahovat potraviny, které tělo přirozeně prohřejí. K nim patří samozřejmě pálivé koření, třeba kajenský pepř. K tomu kořenová zelenina, pórek, cibule, zázvor a oblíbené bylinky bazalka, máta a oregano. Zapojit ji můžete jednoduše i do svého preferovaného jídelníčku. Chcete tělu dodat hlavně proteiny? Pro vás je kuřecí vývar, čočková či fazolová s česnekem. Jde vám spíše o sacharidy? Udělejte si zelňačku, minestrone s těstovinami nebo vietnamskou pho. Pro menší děti či osoby, které hůř polykají, se hodí ty krémové. Dýňová klasika, květáková nebo špenátová zachutnají všem.

Polévky jsou podle historiků staré jako vaření samo. Bylo jednoduché přidat všechny ingredience do jednoho hrnce a povařit. Konzumovaly je kočovné národy, bohatí i chudí, jednoduše je polknou i nemocní. Každá země si je přizpůsobila svých chutím. Ve Španělsku milují studené gazpacho, v Itálii zeleninovou minestrone, ve Francii vládne cibulačka, v Číně zase won ton. U nás si to bez ní za první republiky nedovedli představit, k obědu a večeři byla jako předkrm, nebo samostatné jídlo.

Proč se polévka jí a nepije? I když je to z většiny vlastně tekutina, etiketa nám říká, že na ni máme použít lžičku. Je totiž považována za součást jídla, nápoje stojí jinde. To, jakou má konzistenci nebo jak se připravuje, nehraje při stolování roli.

 

Vyzkoušejte:

Pikantní čočková

Přísady:

  • Čočka 350 g
  • Cibule 1 ks
  • Sádlo 1 lžíce
  • Vývar 750 ml
  • Rajčatové pyré OTMA 2 lžíce
  • Uvařené brambory 2 ks
  • Stroužek česneku 2 ks
  • Mouka hladká 2 lžíce
  • Majoránka 1 lžíce
  • Zeleninové lečo Znojmia 1 ks

Příprava:
V polévkovém hrnci rozehřejte sádlo a opečte na něm nakrájenou cibulku. Zhruba po 10 minutách přidejte nasekaný česnek a ještě krátce opečte. Zaprašte hladkou moukou na tmavou jíšku. Zalijte vývarem, dobře promíchejte a přiveďte k varu. Během varu přidejte do polévky uvařenou čočku, pokrájené brambory a okapané lečo bez nálevu. Přidejte rajčatové pyré a povařte 10 minut. Poté můžete podávat.

Poctivý hovězí vývar s játrovými knedlíčky

Přísady:

  • Hovězí polévkové maso s kostí 2 kg
  • Petržel 2 ks
  • Pórek 0.5 ks
  • Černý pepř celý 4 kuličky
  • Sůl 1 
  • Česnek 2 stroužky
  • Májka Hamé se zeleným pepřem 1 balení
  • Mrkev 4 ks
  • Celer 0.5 ks
  • Cibule 1 ks
  • Nové koření 2 kuličky
  • Vejce 2 ks
  • Strouhanka dle potřeby

Příprava:
Maso, zeleninu a koření dejte do hrnce nebo papiňáku - tlakového hrnce, a dejte vařit. Dobrý vývar si vyžádá 3 hodiny vaření, v papiňáku to bude trvat 80 minut.

Pak vyjměte vařenou zeleninu a maso a nechte zchladnout. Vývar přeceďte přes síto a v případě potřeby dochuťte solí.
Na knedlíčky smíchejte v misce vejce, česnek a Májku. Strouhanku přidejte podle potřeby, hmota by měla být spíš tužší. Zformujte knedlíčky o průměru zhruba 2 cm a dejte je do vývaru krátce povařit. Vařené maso oberte, nakrájejte spolu se zeleninou a vraťte do polévky.