Nenápadná česká superpotravina

Česko je maková velmoc na světové úrovni. Máku určeného pro potravinářské účely se u nás vypěstuje nejvíc na světě. Hlavně ve sladké kuchyni si ho dopřáváme rádi a neodmyslitelně patří do buchet, makovce nebo posvícenských koláčků. Ale třeba v takových Spojených státech by si nikdo netroufl použít mák jako hlavní složku náplně a i ve Velké Británii jím maximálně cudně posypou citronové muffiny. V jiných zemích je mák zakázaný úplně, což se týká třeba Singapuru nebo zemí Perského zálivu. Bývá to z důvodů náboženských i z obavy o jeho omamné účinky, byť u potravinářského máku je obsah morfinu i kodeinu naprosto zanedbatelný a toxický efekt nemají semena žádný. Zato je mák vynikajícím zdrojem vápníku, jehož obsah je mezi rostlinnými zdroji naprosto rekordní. 

Jak připravit mák

Pro pečení je mák potřeba umlít v mlýnku. Pomůže také nasekat ho v elektrickém mixéru. Udělejte to ale až bezprostředně před pečením, protože mák se po namletí rychle kazí. Pro delší skladování je lépe nechat ho vcelku, přesypat do uzavíratelné nádoby a uložit na suchém a chladném místě. Po namletí můžete máku prodloužit trvanlivost uložením do mrazáku.

5 dokonale podzimních receptů s mákem i povidly

Celý mák se sype na rohlíky nebo plněné sladké i slané kapsy. Namletý mák můžete rovnou přidat do těsta například na makovec nebo do pohankových lívanců. Pro náplň do buchet nebo koláčů je potřeba namletý mák svařit s mlékem a cukrem. Náplň se často míchá také s povidly, které se s mákem chuťově velice dobře doplňují a navíc dodávají vláčnost, která suššímu máku může trochu chybět.

Špaldový koláč s mákem a povidly hraje na podzimní notu. Oříšková chuť špaldové mouky se s mákem a povidly skvěle kombinuje. Nechte si trochu těsta stranou a pohrajte si se zdobením. Na tmavé makovopovidlové náplni pěkně vynikne.

Makovec s hruškami a krémem z mascarpone bude hvězda slavnostního oběda. Mák tentokrát přidejte rovnou do těsta a k tomu ještě nakrájené kompotované hrušky. Vláčnou buchtu po upečení korunujte silnou vrstvou krému z našlehaného mascarpone.

Makové mléko je přirozeně bez laktózy. Z namočeného máku si můžete připravit lahodné a zdravé makové mléko. Na jeden díl máku dejte čtyři díly vody a postupujte podle tohoto receptu. Před mixováním přidejte pár datlí pro oslazení.

Závin s povidly a mákem efektně stočte jako věnec. Můžete ho udělat i jako klasický závin, ale spojený do kulatého věnce rozhodně zaujme. Náplň je díky přidaným povidlům nádherně šťavnatá a navíc se pěkně ukáže v efektním nastřižení těsta.

Maková zálivka pro netradiční salát.

Stejně jako každá jiná semínka můžete mák směle přidat do salátu a dresinku. V tomto receptu, který kombinuje ovoce s jemnou zeleninou, si makovomedový dresink vychutnáte.

Foto: Profimedia.cz