Zachránci vaší kuchyně
Zvládat rodinné zásobování jídlem je o poznání snazší, když si pro takové krizové momenty připravíte ve spíži železné zásoby, ze kterých jdou snadno zkombinovat jednoduchá a chutná jídla. Většinou jsou trvanlivé a mohou nerušeně čekat na poličce na svůj velký moment.
Trvanlivé přílohy – Rýže, těstoviny nebo alternativy typu jáhly či quinoa. Poslouží jako hlavní jídlo, příloha a klidně i zavářka do polévky.
Rajčata v různých podobách – Mohou být krájená v plechu, protlak nebo pyré. Protože co člověk nejčastěji vaří, když dojdou zásoby a inspirace? Ano, těstoviny s rajčatovou omáčkou! Takže si raději jednu hotovou omáčku na těstoviny také pořiďte.
Rybičky v plechu – Hodí se do salátu, omáčky na těstoviny nebo do pomazánky, která suverénně zachrání školní svačinu i pohoštění pro návštěvu. Ať už si pořídíte tuňáka nebo makrelu v tomatě, v žádném případě nesáhnete vedle.
Plechovka fazolí – Spolehlivě zahustí polévku na vydatné hlavní jídlo a v salátu bude vítaným zdrojem bílkovin místo masa, které jste nestihli koupit. Můžete si samozřejmě koupit sušené fazole, ale nemluvili jsme o tom, že nestíháte a tudíž je včera určitě nikdo nedal namáčet? Jedna pohotovostní konzerva se bude rozhodně hodit.
Med – Vydrží ve spíži celou věčnost a nezkazí se. Návštěvy si s ním osladí čaj a k snídani si ho namažete na chleba. Dá se s ním dobře i vařit! Zkuste ho třeba přidat do pikantní marinády na krkovičku.
Jogurt – Ten si budete muset koupit ve večerce cestou domů, ale bude mít skoro univerzální použití. Jako kuchyňský chameleon se podle potřeby přemění v salátovou zálivku, základ buchty, dip nebo snídani s müsli nebo oříšky. Které jsou mimochodem také další položka na seznamu špajzových must have.
Dochucovadla – Pořiďte si kvalitní olivový olej, pár druhů sušených bylinek, kečup s hořčicí a rozhodně sójovou omáčku. Hodí se i třeba trvanlivé balení oliv nebo kaparů, které se postarají o tu finální tečku, aby se z nouzovky stalo chutné jídlo.
7x jednoduchá jídla pro krizový týden
Inspirujte si rychlými jídly na každý den v týdnu. Potřebujete na ně jen několik málo surovin a většinu z nich teď budete mít připraveno ve spíži.
Jemná rybičková pomazánka nebo naopak pikantní s olivami a kapary
Zdroj: Profimedia.cz