Základ na vanilkovou zmrzlinu
Potřebujete:
- 350 ml plnotučného mléka
- 350 ml šlehačky
- 2 vejce
- 170 g cukru
- 1 vanilkový lusk nebo 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu
Jak na to:
V hrnci smíchejte vejce a mléko, přidejte cukr a vanilkový extrakt nebo vyškrabaný vnitřek lusku. Vařte na mírném ohni a stále míchejte, dokud směs lehce nezhoustne. Nechte vychladnout a přimíchejte šlehačku.
Pamatujte! Čím tučnější složky budete mít, tím krémovější zmrzlina bude.
V misce ledu
Potřebujete:
- Velkou mísu
- Menší misku
- Led
- Zmrzlinovou směs
- Kamennou sůl
Jak na to:
Naplňte velkou mísu do poloviny ledem a přidejte sůl. Do mísy „zavrtejte“ menší misku, ať je do ledu ponořená až po okraj. Misku naplňte do poloviny zmrzlinovou směsí a mixujte 10 minut nebo míchejte ručně nejméně 15 minut. Směs bude velmi studená, ale stále nebude mít strukturu zmrzliny. Vše zakryjte utěrkou a na 45 minut dejte do mrazáku. Mixujte dalších pět minut a pak zmrzlinu dejte do mrazáku na minimálně dvě hodiny.
V mrazáku
Jak na to:
Podobným způsobem jako v miskách lze studenou pochoutku vyrobit i přímo v mrazáku. Připravenou směs nalijte do misky a dejte na 45 minut do mrazáku. Poté vytáhněte a dobře promíchejte, na krajích už začne namrzat. Vraťte do mrazáku a pokračujte každých 30 minut dvě až tři hodiny, dokud nebude směs zmrzlá.
V sáčku
Potřebujete:
- 1 litrový uzavíratelný sáček
- 1 třílitrový uzavíratelný sáček
- Led
- 150 gr kamenné soli
- Další sáčky na vrstvy
- Zmrzlinovou směs
Jak na to:
Variantou výroby v misce je ta v sáčcích. Zmrzlinovou směs vychlaďte přes noc v lednici. Do menšího sáčku dejte část směsi, větší naplňte do poloviny ledem se solí. Do toho s ledem dejte uzavřený menší, musí být celý obklopen ledem. Velký dobře zavřete, klidně zagumičkujte a dejte do dalších vrstev. Pak přijde čas posilovat. Se sáčkem teď totiž musíte až 10 minut třepat a převracet ho. Otevřete a buďte opatrní, nechte do zmrzliny dostat sůl. Pokud směs ještě není dostatečně vychlazená, pokračujte.
Ze šlehačky a kondenzovaného mléka
Potřebujete:
- 470 ml šlehačky
- 420 ml kondenzovaného mléka
- 3 polévkové lžíce rozpuštěného másla
- Půl čajové lžičky skořice
- Půl čajové lžičky vanilkového extraktu
Jak na to:
Šlehačku vyšlehejte do tuha, v jiné misce smíchejte ostatní ingredience a pak přidejte šlehačku. Přesuňte do mrazuvzdorné nádoby a v mrazáku nechte minimálně šest hodin.
Experimentům s příchutěmi se meze nekladou, stačí přidat jakékoliv ovoce. Pokud nemáte čerstvé, sáhněte třeba po švestkovém, třešňovém nebo třeba borůvkovém kompotu Hamé či Extra džemu Hamé.