Sójová omáčka
Do polévek, smažené rýže, dresinků nebo jen tak na namáčení třeba k sushi. Fermentovaná sójová omáčka je prostě základ.
Rybí omáčka
Věděli jste, že v Asii nenarazíte na sůl? Solí se právě rybí omáčkou. Tahle omáčka sice sama o sobě chutná příšerně a nevoní zrovna vábně, ale do asijské kuchyně prostě patří. Nenechte se odradit a určitě vyzkoušejte.
Chilli omáčka
Obvyklou volbou je Sriracha: poznáte ji podle kohouta na obalu a výhružně rudé barvy. Hlavně to s ní nepřežeňte, pálí jako čert.
Ústřičná omáčka
S ústřičnou omáčkou chutná všechno lépe. I jednoduchému pokrmu, jako jsou nudle nebo polévka, dodá bohatou lahodnou chuť. Ale pozor, je vysoce návyková. Za chvíli ji budete přidávat do všeho.
Kokosové mléko
Bez kokosového mléka se neobejdete při vaření kari, ať už indického nebo thajského. Nezaměňujte ho ale za kokosovou vodu: tekutina, kterou najdete v kokosovém ořechu, nemá s mlékem nic společného. Kokosové mléko vzniká lisováním dužiny kokosu.
Kari pasta
Kari pasty existuje nesčetně druhů a téměř v každé asijské rodině ji dělají jinak. Základní má kolem 15 ingrediencí a můžete si ji vyrobit doma. Jednodušší a rychlejší je ale koupit hotovou: dnes už seženete velmi kvalitní pastu za příznivou cenu.
Čerstvý zázvor
Zázvor dodává jídlu příjemnou ostrost, zkřehčuje maso a navíc je plný vitaminů. Přidejte ho do marinády, polévek nebo dipů.
Limetky
Když nemáte citron, dejte tam limetu. Limetky se běžně používají k zakapávání asijských jídel na talíři, což jim dodá kyselost a příjemnou svěžest.
Koriandr
Jedni ho milují, druzí nenávidí, do asijských pokrmů ale tahle kontroverzní bylinka bezpochyby patří. Třeba si koriandr nakonec oblíbíte.
Rýžové víno
„Při vaření vždy používám víno, někdy jej dám i do jídla.“ V evropské kuchyni používáme většinou bílé víno, v asijské se naopak neobejdete bez rýžového, např. saké. Pokrmům dodává úplně jinou dimenzi.