Šípky a jejich příznivé účinky známe dlouho, zmínka o nich se našla už v herbáři z 11. století. Jsou slavné díky vysokému obsahu vitamínu C a to se při boji s nachlazením a chřipkou náramně hodí. Uklidňují i žaludek při křečích a vředech, doporučují se při zácpě i průjmu, problémech s močovými cestami, paradentóze nemocech dásní, a při vědeckých studiích prášek z šípků ulevoval při revmatické artritidě.
Díky dobré dostupnosti si je můžeme natrhat sami a pak také vcelku jednoduše zpracovat. Zralost se pozná ostře červenou barvou a na dotek pevnou strukturou, nejlepší čas je konec září a začátek října. Nahnědlé a měkké nesbírejte. Sušit se mají šetrným způsobem, aby přišly o co nejméně vitamínu C. Stačí je rozložit na plech a nechat v teple nebo na sluníčku. Skladovat je můžete celé či rovnou nadrcené. Když chcete připravit čaj a zároveň zachovat co nejvíc vitamínů, nevařte ho. Použijte asi 20 gramů do jednoho litru vody a nechte vylouhovat přes noc. Směs pak zahřejte těsně pod bod varu a podávejte. Šípky jsou výborné i na víno, sirup, polévku a samozřejmě džem. Vyzkoušejte Extra džem šípek Hamé a uvidíte, jaká je to dobrota. A nesmíme zapomenout na jeho legendární využití do omáčky ke zvěřině. Dáte si raději dančí (http://www.receptyschuti.cz/recept/danek-se-sipkovou-omackou/2050) nebo kančí? (odkaz na kančí se šípkovou).
Další slavnou superpotravinou je brusinka. Uchýlíme se k ní, když zlobí močové cesty a také, když připravujeme svíčkovou. Obsahují vitamíny C, A a K, antioxidanty a mají přirozeně nízký obsah kalorií. Při nemocech močového měchýře a ledvin je používali už američtí Indiány a britští kolonialisté s nimi léčili ztrátu chutě k jídlu. Jsou prospěšné i pro kardiovaskulární systém, proti zánětům i cukrovce. Čerstvé u nás seženeme těžko, chutnají ale i jako Brusinkový kompot Hamé nebo Brusinková omáčka s chilli OTMA. Z kompotu vykouzlíte lahodné, ale ne přeslazené dezerty, použijete ho při pečení nebo třeba i do sendvičů (http://www.receptyschuti.cz/recept/kruti-sendvic-s-brusinkami-a-glazovanymi-cibulkami/1188). Omáčka zase výborně zvýrazní chutě dobrého steaku, grilovaného sýra nebo třeba zvěřinové paštiky.