Vinaigrette je jednoduchý dresink, který určitě už znáte a dost možná o tom ani nevíte. Připravuje se z oleje a octu důkladným prošleháním, aby vznikla hladká emulze. Často se přidává ještě třetí složka, například bylinky, hořčice nebo šalotka. Použitím různých druhů základních surovin vzniká řada variací. Kombinuje se například olej z vlašských ořechů a jablečný ocet, pro asijskou inspiraci rýžový olej a ocet z bílého vína. Případně se ocet nahrazuje citronovou šťávou.
Tisíc ostrovů je bezesporu nejpoetičtější název v celé salátové říši. Tato zálivka se zrodila v oblasti zvané Tisíc ostrovů na řece svatého Vavřince na americko-kanadském pomezí. Do majonézového základu se přidává sice ne tisíc, ale rozhodně nemálo ingrediencí: olej, citronová i pomerančová šťáva, paprika, worcester, hořčice, ocet, smetana, čili, rajčatový protlak, kečup a další, které se používají nasekané najemno (cibule, olivy, vařená vejce, česnek nebo ořechy). Celé to vymyslela Sophia LaLonde, žena s neuvěřitelnou fantazií a neomezenými zásobami ve spíži, pro svého muže, rybáře George. Dresink sklidil velký úspěch a recept putoval po širokém okolí, až se dostal do rukou šéfkuchaře hotelu Waldors-Astoria. Ten ho zařadil do jídelního lístku a zajistil mu tak nesmrtelnost.
Caesar je asi nejznámější úprava římského salátu a k němu patří nezaměnitelná zálivka stejného jména. Vznikla v momentu velké improvizace před takřka celým stoletím, když při oslavách Dne nezávislosti došly v restauraci zásoby. Majitel Caesar Cardini zkombinoval posledních pár zbylých surovin a vytvořil salát, jehož věhlas přetrval generace. Listy římského salátu nejprve opatrně promíchal s olivovým olejem a ochutil solí a pepřem. Přidala se citronová šťáva, worcestrová omáčka a nakonec vajíčka vařená přesně jednu minutu, parmezán a česnekové krutony. Ančovičky se do původního receptu nedávaly.
Blue Cheese nese jméno podle sýru s modrou plísní, která je hlavní surovinou tohoto dresinku. Sýr se utře nebo rozmixuje s majonézou, kysanou smetanou či jogurtem a dochutí. Je to oblíbený dip ke grilovaným žebírkům, křidýlkům i syrové zelenině. Do salátů se připravuje i lehčí varianta smícháním oleje, plísňového sýru typu niva a citronové šťávy.
Italský dressing byste v Itálii pravděpodobně nepotkali, protože na zeleninové saláty se zde spíš používá spíš minimum dochucovadel. Zálivka oblíbená v Severní Americe i Evropě přidává do vinaigrettového základu nasekanou zeleninu a pro krémovou variantu podmáslí nebo majonézu. Pochutnáte si na něm se zeleninovými i těstovinovými saláty, skvělý je i do sendvičů nebo na nakládání masa.