Jakou dýni vybrat?
Nechte stranou obří exempláře, které jsou dobré leda na halloweenové lucerny. Ani pokroucené okrasné dýně nejsou jedlé, ale jinak nemůžete sáhnout vedle. Hokaido, máslová, špagetová nebo muškátová, to jsou doslova chuťové poklady čekající na objevení. Podrobně si o jednotlivých dýních můžete přečíst zde.
5 chutných nápadů na oranžové lahůdky
Dýně má jedno velké plus, protože pro ni hraje i zářivá barva. Potom už si na vás podzimní smutky nepřijdou. Vybrali jsme pro vás hned několik nápadů s oranžovou star v hlavní roli a uvidíte, že dýňové vaření je hračka.
1. Polévka hřejivá a pikantní
Dobrá polévka na podzim povzbudí na duchu. My jsme ji na jedné straně zjemnili kokosovým mlékem a zase trochu přiostřili řízným zázvorem. Zkuste náš recept a nadávkujte si obě ingredience podle momentální chuti a nálady.
2. Pečené dýňové hranolky s hořčičným dipem
V jednoduchosti je krása – stačí trochu dobrého oleje, sůl a rozpálená trouba. Nakrájenou dýni můžete přidat k ostatní zelenině v našem receptu nebo si ji klidně opečte samotnou.
3. Plněná dýně
Drobné dýně můžete naplnit masovou směsí a připravit chutné hlavní jídlo. Kromě hokaido dobře chutná i muškátová nebo turbanová dýně. Před naplněním odstraňte semínka a protáhněte dobu pečení zhruba na hodinu.
4. Dýňové pesto
Tentokrát jsme nepoužili oranžovou dužinu, ale semínka a vynikající olej, který se z nich lisuje. Pečené rybí maso díky dýňovému pestu získá nefalšovaně podzimní chuť.
5. Sladká dýňová tečka
Pokud hledáte na letošní dýňovou sezonu neotřelý nový recept, právě jste ho našli. Nebojte se připravit dýni nasladko. Její jemná oříšková chuť si o to vysloveně říká. Dýňové pyré jsme osladili medem a javorovým sirupem, naplnili do karamelového korpusu a přidali brusinkovou polevu a vlašské ořechy.
Foto: Profimedia.cz