Jablka jsou důležitou součástí našeho jídelníčku. Dodávají nám vitamin C i vlákninu a pomáhají zahánět mlsné chutě. Nemají vysoký obsah cukru a je vyvážený příjemně nakyslou chutí. Proto si našly překvapivě široké uplatnění i ve slaných jídlech.
Ideální pro podzimní saláty
Když na podzim hledáte recepty pro posílení imunity, uděláte jen dobře, když si jablko pokrájíte do salátu. Zajímavá a chutná je kombinace jablek s kyselým zelím, které v našem receptu skvěle doplňuje dresink z hrubozrnné hořčice.
Vyzkoušejte také netradiční variaci na oblíbený waldorfský salát, kam jablka neodmyslitelně patří. V našem receptu jsme je doplnili jemnou chutí fenyklu a sušenými brusinkami a výsledek stojí za vyzkoušení.
I do rukolového salátu s kuřecím masem se jablka výtečně hodí a sehrají svoji roli na jedničku.
Parťák pro opeřence
Jablka se používají i na odlehčení zelí k pečené drůbeži. Za dveřmi je sezona martinských hus a recept na červené zelí s jablky se může hodit. Nemusí to být jenom zelí, jablka můžete přidat i rovnou k pečeni.
Jablka jako dresink
Věřili byste, že z jablek se dá připravit také osvěžující zálivka k salátu? Je to jednoduché, stačí zapnout mixér a vše je připraveno. Podrobný rozpis surovin na tento dietní recept najdete zde – grilovaný losos s polníčkovým salátem a dresinkem ze zeleného jablka.
Dokonce i jako polévka
Toto je opravdu trochu netradiční použití. Pokud ale chystáte občerstvení na oslavu, vyzkoušejte náš recept na zajímavou chuťovku, studenou polévku z červené řepy s koprovým olejem. Jablko v něm skvěle vyvažuje navinulou chuť řepy. Polévka se podává v malých skleničkách se lžičkou.
Foto: Profimedia.cz