5 rychlých nepečených dobrot
Pečení - nepečení je velmi jednoduché. Jednotlivé úkoly můžete bez obav svěřit i malým dětem. Zároveň je to příležitost zařadit mezi vánoční sladkosti něco trochu zdravějšího.
Čokoládové lanýžky s chilli – Základní pravidlo říká, že čokoládou nikoho neurazíte. Pokud neholdujete pálivému chilli, zkuste je třeba s vanilkou nebo baileys. Pár lanýžků můžete zabalit do pěkné krabičky a máte vystaráno i o jedlý dárek na poslední chvíli.
Vosí hnízda - Patří mezi vánoční klasiku. Na těsto rozdrťte 250 g piškotů a zakápněte trochou rumu. Vše dobře propracujte s 60 g másla, 150 g moučkového cukru, lžící mletých ořechů a 1 bílkem. Pro barvu přidejte trochu kakaa. Těsto namačkejte do formiček a naplňte krémem, který ušleháte z 80 g másla, 2 lžic moučkového cukru a 2 lžic rumu. Přiklopte piškotem a dejte do chladu.
Čokoládové müsli hrudky - Nejjednodušší z jednoduchých. Na toto cukroví vám bude stačit promíchat müsli s rozpuštěnou čokoládou. Lžičkou odebírejte hrudky a rovnou je dávejte na plech vyložený pečicím papírem. Až zatuhnou, naaranžujte je do papírových košíčků. Na recept se nejlépe hodí zapečené müsli. Pokud si chcete udělat domácí, recept přinášíme zde.
Medové kuličky se sušeným ovocem - Jsou ideální pro odlehčení vánočního cukrového nášupu. Smíchejte různé druhy sušeného ovoce a rozsekejte v mixéru. Přidejte mleté oříšky a vše spojte medem. Navlhčenýma rukama tvarujte kuličky. Podle chuti je můžete obalit ve strouhaném kokosu nebo mletých oříškách. Potom nechte zatuhnout v lednici.
Marcipánová roláda - Rychlé a zároveň velmi efektní cukroví. Na tmavé těsto rozdrťte 250 g sušenek (nejlepší jsou derby nebo esíčka) a pokapejte je 3 lžícemi rumu. Přidejte 150 g cukru moučka, 3 lžíce kakaa a podle potřeby 1-2 lžíce mléka a dobře propracujte. Potom těsto vyválejte mezi dvěma igelity na čtvercový plát o tloušťce zhruba půl centimetru. Náplň ušlehejte ze změklého másla a nastrouhaného marcipánu. Od každého budete potřebovat 100 g. Namažte na těsto a opatrně zarolujte. Nechte nejprve dobře ztuhnout v lednici a teprve pak nakrájejte na plátky.
Foto: Profimedia.cz