V naší kuchyni nejsou jedlé kaštany moc známé, potkáváme je maximálně jako rázovité občerstvení na vánočních trzích. Pečené jsou skvělé a v prosincovém sychravém počasí báječně hřejí v kapse. Dovedou toho ale mnohem víc, tak jim pojďme dát šanci.
Opéct nebo spařit
Před dalším vařením je kaštany vždycky potřeba zbavit slupky. Nejlépe to jde, když kaštany opatrně naříznete ostrým nožem. Potom je buď krátce povařte, nebo dejte na 15–20 minut péct na plech do trouby. Kaštany loupejte vždy teplé – po vychladnutí slupka zase ztvrdne a nejdou oloupat. V této fázi můžete kaštany i zamrazit v mikrotenových sáčcích jako polotovar pro další vaření. Po rozmrazení si zachovávají svou původní chuť.
Kaštanovou polévku připravujte podobně jako dýňovou. Klidně i se zázvorem, který zajímavě doplní nasládlou kaštanovou chuť. Do zeleninového základu můžete přidat například řapíkatý celer a do hotové polévky pečené kuřecí nebo kachní maso. Také můžete místo zázvoru dát česnek a polévku dochutit muškátovým oříškem.
Kaštany v karamelu jsou luxusní pochoutka. Z cukru a másla připravte na pánvi tekutý karamel. Rychle v něm obalte kaštany, které jste předtím opekli nebo oloupali a zbavili slupky. Můžete je také pošírovat v cukrovém sirupu a podávat ještě teplé s kopečkem čerstvé šlehačky.
Kaštany naslano fungují také. Povařte je, oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Pak je přidejte k masové směsi se zeleninou a rychle opečte na pánvi. Orestujte je klidně i samotné jen s trochou soli. Jako mandle nebo oříšky.
Kaštanové pyré je základ dortu oblíbeného v Maďarsku i v Itálii. Hutnější pyré můžete také formovat do tvaru kaštanu a obalit v rozpuštěné čokoládě. Vytvoříte si tak opravdové čokoládové kaštany.
Přiťukněte si s kaštanem
V zemích s větší tradicí zpracování kaštanů se z nich vyrábí leccos. Ve Francii a Itálii si můžete dát kaštanovou pálenku, ve Švýcarsku a na Korsice se vyrábí kaštanové pivo. Američané si Den díkůvzdání bez krocana s kaštanovou nádivkou ani nedovedou představit.
Víte, že…
Jedlý kaštan je stoprocentně zdravý, od kořene až po vrchol. Plody, slupky i listy a kůra obsahují cenné třísloviny. Plody obsahují hodnotné uhlovodany, které slouží jako zásobárna energie hlavně pro naše nervy. Pomáhají předcházet ztrátě paměti a navíc obsahují vitaminy A, B a C.