Platí to především pro lykopen, který dává rajčatům jejich charakteristickou červenou barvu. Podle vědeckých studií pomáhá předcházet rakovině prostaty, prsu, ale i kardiovaskulárních onemocnění. Při tepelném zpracování rajčat stoupá jeho využitelnost pro náš organismus až na trojnásobek!
Jaké jsou tedy rajčatové omáčky, se kterými se můžeme setkat při vaření a procházení receptů?
Passata – Pouze prolisovaná rajčata bez semínek a slupky, která nejsou nijak zahuštěná. Ve své původní podobě není ani nijak tepelně zpracovaná. Italové si passatu připravují doma, ale dá se jednoduše pořídit i v obchodě. V tom případě prošla krátkou tepelnou konzervací. V českých podmínkách bývá passata nazývána také pyré.
Protlak – Vyrábí se z rajčat zbavených semínek a slupky. Tato rajčata se propasírují a zakonzervují se snížením obsahu vody. Někdy se přidává sůl, případně i cukr nebo sladidla. Protlak má kašovitou konzistenci s jemnými nebo hrubšími kousky.
Sugo – Základní italská rajčatová omáčka. Připravuje se tepelnou úpravou z oloupaných rajčat a dalších ingrediencí – nejčastěji s česnekem, cibulí a čerstvou bazalkou. Nechává se dlouze bublat na mírném ohni a je základem dalších omáček i jídel, jako je pizza nebo lasagne.
3 rady pro úspěšný nákup
1. Barva omáčky musí být intenzivně červená, u protlaku až hnědočervená. Intenzita barvy prozrazuje, že výrobce použil dostatek rajčat.
2. Domácí passata je více aromatická a lehčí, kupovaná má zase intenzivní chuť a hutnější konzistenci.
3. Zásobte se různými typy rajčatových produktů – můžete je při vaření kombinovat pro zajímavější chuť.
Víte že...
Dříve nebyla rajčata zdaleka tak populární jako dnes, protože se věřilo, že jsou jedovatá. Zčásti to tak doopravdy je. Všechny zelené části rostliny obsahují jedovatý solanin, který se ovšem postupným zráním odbourává. Takže nezralá zelená rajčata sice jedovatá jsou, ale už mírně nazrálé žluté plody obsahují solanin jen v minimálním množství. Ve zralých rajčatech se nevyskytuje vůbec. Ani zelená rajčata nepředstavují ovšem nijak fatální hrozbu. Aby se jimi člověk otrávil, musel by jich zkonzumovat několik kilogramů.