Itálie dala vzniknout mnoha dobrotám, jejichž názvy běžně užíváme a ani si nemusíme uvědomit, že nesou pojmenování místa svého vzniku. Projdeme Itálii pěkně od severu na jih.
Milánské rizoto
Pro znalce jedině risotto alla milanese. Na talíři můžete očekávat nefalšované italské risotto vonící po šafránu, který ho také obarvil na charakteristickou žlutou barvu.
Gorgonzola
Malé městečko kousek od Milána je domovem stejnojmenné lahůdky, i když nárok si dělají i jiná místa. Gorgonzola se v Gorgonzole vyrábí už od 9. století!
Pesto alla Genovese
U nás asi nejběžněji používané pesto pochází z Janova, hlavního města italského regionu Ligurie. Jeho jméno v originále zní Genova. Do janovského pesta patří piniové oříšky, čerstvá bazalka, panenský olivový olej, česnek a parmazán či pecorino. Typicky se podává s těstovinami, které vypadají jako velké plátky. Mají půvabný název mandilli de saea, což ve starém janovském nářečí znamená hedvábné kapesníky.
Parma – město šunky a sýru
Toto město pojmenovalo oblíbený parmazán – Parmiggiano Reggiano – a stejně tak nese jeho jméno typická sušená šunka Prosciutto di Parma.
Bologna
Stejnojmenné špagety určitě představovat nemusíme. Překvapením ovšem bude, že s autentickou italskou kuchyní mají pramálo společného. V Bologni, středně velkém městě v regionu Emilia-Romagna, se spíš než špagety připravují lasagne či tagliatelle al ragú. Ono tajemné ragú je právě to, co bylo zjednodušeno na boloňskou omáčku. Opravdové tagliatelle al ragú si s námi můžete uvařit podle původního receptu.
Bistecca alla Fiorentina
Hvězda toskánské kuchyně je pořádný flák masa. Pokud si ho objednáte, očekávejte na tři palce silný plát hovězího masa vážící klidně kilo a půl. Nesmí chybět charakteristická kost ve tvaru T, podle které se jeho americké obdobě říká T bone steak. Na rozdíl od něj se Bistecca alla Fiorentina (biftek z Florencie) krájí na plátky. Připravuje se zásadně na grilu rare nebo medium-rare a lepší je se do něj pustit ve dvou.
Trikolora z Capri
Nad oblíbeným salátem caprese jste možná nikdy nepřemýšleli o nějakém hlubším významu, ale je tam. Červená rajčata, bílá mozzarella a zelená bazalka symbolizují italskou vlajku. Salát pochází z jihoitalského ostrova Capri, který mu také dal své jméno. Když je mozzarella opravdu buvolí a rajčata vyzrálá, je to vynikající lahůdka.
Pesto alla Trapanese
Pesta existují desítky druhů a každá oblast má svoji specialitu. V sicilském Trapani se pesto pro změnu připravuje z mandlí, čerstvých rajčat, olivového oleje, nezbytné čerstvé bazalky, ovčího sýru pecorino a trochy česneku.
Foto: Profimedia.cz