Naplňte a posypejte

Ať už se urodilo jakékoliv ovoce, můžete je bez obav naplnit do knedlíků nebo svařit na ovocnou omáčku. Nejoblíbenější jsou samozřejmě jahody a borůvky, ale poohlédnout se můžete i po dalších pokladech ze zahrádky. S meruňkami to půjde samo, k navinulému angreštu přidejte trochu hnědého cukru a zužitkovat můžete i letní jablka. Pokrájejte je nadrobno a smíchejte se skořicí, sekanými oříšky a cukrem. Experimentujte i s posypkami. Kromě oblíbené trojkombinace máslo–tvaroh–cukr zkuste třeba cukr s mletým mákem nebo ořechy. Šlehačka nikdy nezklame a dokonce obyčejná opražená strouhanka je dokonalá lahoda. 

Zkuste to pokaždé jinak

Povedených receptů na ovocné knedlíky je celá řada. Mohou být tvarohové i kynuté. Někdy ani nemusí být plněné – stačí ovoce rozmačkat se smetanou nebo uvařit ovocnou omáčku. 

1. Tvarohové s ovocnou omáčkou – Jednoduchý recept, díky kterému můžete mít knedlíky pokaždé s jinou polevou. Připravte si je z dvojnásobně várky a část dejte zmrazit. Potom už stačí jenom vyrobit ovocnou omáčku nebo sáhnout po hotové a máte vařeno. 

2. Plněné ovocné knedlíky – Letní knedlíky, které zmizí rychlostí blesku a všichni se po nich budou olizovat. Na těsto smíchejte čtvrt kila hrubé mouky, stejné množství měkkého tvarohu v kostce, 40 g másla a 1 vejce. A teď pozor, nezapomeňte do něj nastrouhat jeden velký uvařený brambor, aby všechno dobře drželo. Do těsta zabalte ovoce podle svého gusta a uvařte je 7–10 minut v osolené vodě. Ihned po uvaření je propíchněte špejlí. To aby z nich odešla pára a nesrazily se.

3. Klasické kynuté knedlíky – Klasický recept babičkovské kuchyně snadno zvládnete také. Na těsto budete potřebovat půl kila polohrubé mouky, 20 g kvasnic, hrnek mléka, jeden žloutek a lžíci cukru. Podrobný návod, jak nechat vzejít kvásek a jak nechat kynout těsto, najdete zde. Vykynuté těsto rozválejte na silnější plát, oddělujte menší kousky a zabalte do nich ovoce. Knedlíky vařte ve velkém hrnci v dostatečném množství vody a stejně jako předešlé knedlíky potřebují propíchnout špejlí. 

4. Staročeské z bramborového těsta – Skvělá variace pro babí léto a začínající podzim, kdy už nás začínají lákat hutnější jídla. Tento typ knedlíků bude skvělý třeba se švestkami nebo povidlovou náplní. Recept je stejný jako na knedlíky plněné uzeným, jen při přípravě vynechte sůl a náplň zvolte podle chuti. 

Foto: Profimedia.cz