Maso zpracované do formy párku zmínil ve své Odyssei už básník Homér v 9. století př.n.l., vznik toho, jak ho známe dnes, se připisuje Německu. V Frankfurtu nad Mohanem je podle dobových záznamů prodávali už v roce 1487, tedy ještě před tím, než Kryštof Kolumbus dorazil do Ameriky. Frankfurtský párek z vepřového masa se označuje za praotce párků, o slovo se ale hlásí i Vídeň, která by si díky slavnému vídeňskému prvenství v objevu hot dogu také chtěla připsat. Ve skutečnosti je ale zřejmě do Vídně přivezli řezníci právě z Německa.
Do Spojených států se párky dostaly jak jinak než díky migrantům. Ti si je dovezli jako jedno ze svých know-how a místní si je zamilovali. Kdo dal párek poprvé do rozřízlé housky už se nedozvíme, v archivech našli zmínku, že z vozíku párky prodávali v New Yorku spolu s mléčnou houskou a kysaným zelím už kolem roku 1860. Bylo vcelku logické, že rychle přišli na to párek do housky vložit, horký se špatně držel a nemusel se přikusovat na střídačku. V roce 1871 si německý pekař Charles Feltman otevřel první stánek s hot dogy na Coney Island a během první roku jich prodal 3684. Popularitě hot dogů pomáhaly velké akce. V Chicagu se na ně stály fronty v roce 1893 během Světové výstavy a ve stejném roce se začali prodávat na baseballových zápasech. Má se za to, že tradici zavedl německý imigrant Chris von de Ahe, který vlastnil tým v St. Louis.
Horký pes, tedy hot dog česky, vůbec nenaznačuje, že se jedná o párek v housce. Název se opět váže zpět k Německu, kde dlouhé a tenké uzenině říkali dachshund, jezevčík. Jedna z verzí o původu jména je proto vtípek na podobnost párku s rasou, kterou Němci USA také představili. Také se říká, že hot dog se rozšířil díky komiksu, kde autor psa namaloval přímo do housky, nebo se mu tak začali říkat studenti univerzity Yale, když vtipkovali o původu masa.
A co vlastně zmíněný párek v rohlíku? Proti hot dogu je to mimino. K jeho objevu se hrdě hlásí město České Budějovice, kde ho začal v roce 1972 prodávat místní řezník Václav Masopust. Nápad si dovezl z dovolené ve Španělsku, kde je ulici nabízeli. K tomu ale vymyslel název pikador, když byl na koridě. Z jižních Čech se pak rozšířil do celé republiky.
Dnes si párek v rohlíku dává celá rodina, děti s jemným kečupem Hamánek, dospělí s ostrým kečupem Otma a milovníci pálivých chutí s Čertovskou či Cikánskou omáčkou Otma. Hot dog si pak zaslouží bohatší oblohu, třeba kysané zelí, nakládané okurky a cibulky Znojmia.