V dnešní době najdeme v prodejnách široký výběr desítek různých druhů těchto pochutin. Jako u všech ostatních potravin platí, že záleží na výrobci. Renomovaní producenti působící na českém trhu pečlivě dodržují požadavky zákona i hygienické předpisy. Do jejich paštik putuje jen to, co do nich dávaly už naše babičky – základ tvoří kvalitní maso nebo játra a kořenící přísady. Dobře totiž vědí, že úroveň surovin přímo ovlivňuje výslednou chuť, díky které si zákazník jejich výrobek zapamatuje a rád si ho koupí i opakovaně.
Pokud se vám nechce lopotit se u sporáku s domácí paštikou, je tedy naprosto v pořádku sáhnout po hotové. S naším podrobným návodem budete vždy vědět, co si při nákupu paštiky ohlídat.
Paštikové desatero
1. Cena nemusí být zárukou kvality. Prostudujte složení a spolehněte se na renomovaného výrobce.
2. Játrová paštika musí obsahovat aspoň 26 procent jater.
3. Pokud se výrobek jmenuje po určitém druhu masa – třeba vepřová paštika –, musí tohoto masa, tedy třeba vepřového, obsahovat minimálně polovinu z celkového obsahu masa
4. Tuk do paštiky patří, aby se dala roztírat.
5. Pozor na alergeny – i když jsou paštiky masové, přidávají do nich někteří výrobci pšeničná zahušťovadla (lepek) i bílkovinu sóji.
6. Pohlídejte si obsah soli.
7. U chlazených paštik i těch klasických v konzervě se nemusíte bát konzervantů – dlouhou trvanlivost mají díky tepelné úpravě a nepotřebují přidání chemických látek.
8. Kvalitní paštiky plní výrobci do skleněných obalů – nebojí se totiž svůj produkt ukázat a vy si ho při nákupu můžete dobře prohlédnout.
9. Paštiky v dětské variantě mají nižší obsah soli a jemnější chuť. Pro malé konzumenty jsou mnohem vhodnější a méně výraznou chuť ocení i někteří dospělí.
10. Nebojte se vyzkoušet nové chuti (třeba brusinky a zelený pepř) nebo variace na českou klasiku (bůčkovou, škvarkovou nebo řeznickou paštiku).