Pizzu jedině do svých
Italský bonton hlásá naprosto nekompromisně, že pizza se konzumuje jedině nástrojem královským, tedy rukama. Jíst pizzu příborem prostě neexistuje. Pokud se servíruje tak, jak se to má, je pizza už dopředu nakrájená na několik dílků, které se dají snadno uchopit. Můžete si ho položit na dlaň a postupně ukusovat, nebo u tenké pizzy dílek přeložit napůl. Strany s krustou pěkně na sebe, jako kdybyste vytvořili menší trojúhelníček.
Přeperete i hamburger
Také hamburger patří do rukou. Nůž se může přece jenom hodit, to když se k hamburgeru podává nějaká dochucovací omáčka navíc, například kečup nebo něco pálivého. V takovém případě odklopte horní housku a omáčku na ni nožem namažte. Potom vezměte hamburger do obou rukou a buďte „stateční“. Přeprat patnácticentimetrovou porci s houskou, masem a spoustou zeleniny chce trochu cviku, aby se všechny dobroty nevysypaly do talíře nebo v horším případě do klína. Pomůže vám tajný grif. Palci přidržujte housku zespodu, malíčky zezadu jistí, aby se hamburger při kousnutí nerozjel na všechny strany. A zbylé tři prsty drží vršek bulky.
Kuřecí dilema
Váháte, jak na kuře, kachnu nebo husu? Podle pravidel správného stolování jedině příborem. Lepší restaurace drůbeží maso vykosťují a na rautech můžete najít kuřecí stehýnka, která mají konce kosti obalená alobalem nebo ubrouskem. Tolik praví moudré knihy a je dobré to mít zapsané i v hlavě. Ovšem ruku na srdce, doma u grilu jde nějaká ta etiketa stranou a klidně se pusťte do křidýlek a stehýnek, jak je vám libo.
Nakrájený chlebíček? Nikdy!
Sendviče a chlebíčky se naopak nikdy nekrájejí, i když vám k nim neznalá obsluha naservíruje příbor. Trochu to komplikuje situaci u rautového občerstvení, kde se kromě chlebíčků podávají plátky sýrů a uzenin. Pokud se vám obojí sejde na talíři najednou, snězte chlebíček rukama a sýr nebo šunku napichujte vidličkou.
Foto: iStockphoto.com