O původu raclette i fondue se budou alpské národy přít až do krve. Stejný nárok si na ně totiž činí Francouzi i Švýcaři. Snad jedině Italy nechávají tyto spory v klidu, protože ti vědí, že nejdůležitější je si pochutnat. U obou sýrových pokrmů jde doslova o zážitkovou gastronomii, kde hodně záleží na tradici servírování.
Raclette
Při přípravě raclette (vyslovujte „rrracklet“ s pořádným hrdelním r na začátku) hraje hlavní roli obrovský bochník sýru rozkrojený na polovinu a speciální gril, pod kterým se sýr rozehřívá. V restauraci vám ho postaví přímo na stůl a vy sami si rozehřátou vrstvu sýru seškrábnete z bochníku přímo na vařené brambory. K nim nesmí chybět nakládaná zelenina, hlavně cibulky a malé okurky.
Fondue
Také na fondue (čtěte jako „fondý“) je potřeba speciální vybavení, protože sýr se rozpouští rovnou na stole v malé nádobě s hořáčkem. Zvykem je smíchat několik druhů, jako je například ementál, gruyère, appenzeller či beaufort a další. Do sýrové směsi se přidává i trochu vína nebo třešňové pálenky a někdy česnek. Když je sýr roztavený, napichují se kousky bagety na dlouhé vidličky a namáčejí se. Nepsané pravidlo říká, že komu prvnímu spadne bageta do fondue, platí večer útratu.
Quiche
Vyslovuje se „kiš“ a je to slaný koláč s vláčnou náplní ze smetany a sýru, do které se přidává řada dalších dobrot od šunky až po zeleninu. Nejznámější je quiche lorraine s kostkami prorostlé slaniny. Můžete si dát špenátový quiche s kozím sýrem, brokolicový, v sezoně také chřestový nebo dokonce dýňový. Krásně barevný quiche s náplní z opečené zeleniny můžete vyzkoušet podle našeho receptu.
Tartiflette
Připomínají naše francouzské brambory, ovšem v luxusním provedení s voňavou slaninou a spoustou sýru Reblochon. Pochází z oblasti francouzských Savojských Alp, takže jestli se tam vypravíte za sněhem, určitě se po této dobrotě poptejte. Výslovnost je v tomto případě jednoduchá „tartiflet“.
Česky, ale jinak
Ke klasickému smaženému sýru patří neodmyslitelně tatarka. Jenže toto kaloricky nezanedbatelné jídlo strávníka spolehlivě naplní a unaví. Vyzkoušejte náš recept na hermelínové trojhránky, ke kterým jsme připravili svěží dip z brusinek, pomerančů a špetky chilli. Můžete si je připravit jako hlavní jídlo nebo i jako chuťovku pro návštěvu.