Vypadají jako umělecká díla a ještě lépe chutnají. Cupcaky, jednotlivě pečené dortíky zdobené lahodným krémem, ve kterých byla kdysi tajnou přísadou voňavá růžová voda, teď zažívají neskutečnou popularitu.

Učarovaly i dvěma výborným kuchařkám, které na ně nedají dopustit. “Jsou malé, roztomilé, umí být opravdu dobré a hlavně umí dělat radost. Neznám nikoho, komu by malý dortík nevykouzlil úsměv na tváři, a teď nemluvím pouze o dětech,” prozradila Lenka Hnidáková, majitelka obchůdku Lelí's Cupcakes, ve kterém denně upečou až 200 cupcaků! “Miluji na nich jejich velikost. Rovnou totiž máte porci pro jednoho. Můžete si hrát s různými náplněmi a zdobením, takže můžete pokaždé vytvořit úplně jiný cupcake,” říká zase Romana Böhmová, autorka blogu Na skok v kuchyni, která tvoří recepty pro Receptyschuti.cz.

Cupcaky přitom nejsou žádnou novinkou, pečou se už po staletí. Kdo je opravdu vymyslel, se už nikdy nedozvíme, existují totiž dvě teorie o jejich vzniku. Obě se váží k jejich anglickému názvu, ke slovům, ze kterých se skládá. Cup jako hrníček a cake dort.

  • Je možné, že se jmenují podle dávkování přísad v hrníčku. V USA se totiž hrnek používá jako jednotka.
  • Druhá varianta je, že jsou pojmenovány podle toho, že se ve Velké Británii pekly právě v čajových hrníčcích nebo jílových formičkách.
     

Cupcake ve městě
V domácnosti zlidověly, každá hospodyňka si vylepšila těsto i krém po svém a připravovala je, jako běžné sladké dobroty. Většinou se ale jednalo o jednoduché těsto s jednoduchým krémem. Tak jak se ale staly takovým hitem?

Neuhodnete, čemu vděčí za svou znovuobjevenou popularitu. Lidé po nich začali prahnout poté, co si je dopřávaly hrdinky seriálu Sex ve městě! Vymýšlely se nové příchutě pro těsto i krém, ze zdobení se stalo umění, a obchody s cupcaky začaly v USA růst jako houby po dešti. A tam si jich všimla i Lenka. “Dostaly mě už v roce 2012, kdy jsme byli s manželem na svatební cestě v San Franciscu. Specializované obchůdky nesoucí jména jejich zakladatelek se pro mě staly naprostým magnetem. Malinko zklamaná jsem pak byla, když jsem ochutnávala. Podle mě prostě Američani sladké neumí. Vypadalo to krásně, ale ta chuť, samý cukr, až z toho brněly zuby. Tehdy jsem si řekla, že bych to snad i já zvládla líp a zrodila se touha pomoci malým dortíčkům prorazit i u nás, začít péct a třeba i jednou otevřít vlastní obchod,” popsala Lenka. Začátek ale jednoduchý nebyl. “Učila jsem se vyhlášenou metodou pokus-omyl, čerpala ze znalostí své maminky, babičky, kuchařek i pár cukrářských kurzů. Před tím jsem pekla jen doma a pro radost, ale přišlo mi to stejné, rozdíl byl jen v tom, že jsem toužila péct i pro radost ostatních,”přiznala Lenka-samouk, která dnes dortíkové umění sama učí.

Lenka s Romanou radí

Jak na pečení:
Lenka: “Zkoušejte to, nevzdávejte to a buďte v pohodě. Když nebudete, nepůjdete to. Při pečení vzniká zvláštní energie mezi nebem, zemí a troubou, věřte, že pokud budete péct ve spěchu nebo se špatnou náladou, promítne se to i do výsledku. I když uděláte všechno stejně jako minule, těsto se vám srazí, krém zdrcne.”

Romana: “Důležité je, aby těsto nebylo vysušené, takže je dobré si dát pozor na to, abychom cupcakes nepřepekli.”

Je zásadnější těsto nebo krém?
Lenka: “Myslím, že není rozdíl, u obojího se poslední dobou klade velký důraz na lehkost, i když u krémů asi výrazněji. Zajímavější mi ale přijde srovnání vzhled nebo chuť. Určitě by to mělo být maximálně vyvážené, protože pokud je dortík krásný, ale není dobrý, může hodně zklamat a to je to poslední, čeho jste chtěli docílit. Na druhou stranu, pokud je sice chuťově výborný, ale není hezký, pravděpodobně vás vůbec nezláká k tomu, abyste ho ochutnali. Jíme očima a na to je potřeba stále myslet.”

Romana: “Důležité je obojí, ale podle mě je na cupcakes mnohem těžší krém. Ten je totiž nositelem nejen chuti, ale hlavně hezkého vzhledu celého mini dortíku.”

Důležité je také použití správných přísad, třeba u zavařenin. Do těsta se hodí Extra jamy od Hamé, na krém zase spíše ovocné pomazánky, které neobsahují kusy ovoce.

Doporučené příchutě:
Lenka: “Já jsem hroznej nevěrník, miluji nové chutě, takže v létě je to citrónový meringue, na podzim dýňový s pomerančovo-skořicovou marmeládou a tvarohem, před vánocemi vanilkový s vaječňákem nebo perníčkový, a teď ten makový.”

Romana: “Moje oblíbená kombinace je perníkové těsto a krém ze slaného karamelu. Zajímavě ale chutná i makový cupcake s krémem z lemon curd.”

Víte, že...?

Cupcake není muffin?
Oba vypadají stejně, řeknete si. Tvarem možná, ve skutečnosti jde ale o dvě různé dobroty. Ingredience mají podobné, ale cupcake je vždy sladký s krémem, kdežto muffin má i slané varianty, třeba snídaňovou vaječnou se slaninou. Může se dělat i ve zdravější verzi, například s celozrnnou moukou či ovesnými vločkami, se sušeným ovocem.

Originál chce růžovou vodu?
Pokud si chcete okusit chuť těch původních, můžete si je sami upéct podle nejstaršího dohledaného recept z roku 1796. Potřebujete 230 gramů cukru, 230 gramů másla, 900 g mouky, 250 m vína, 250 ml růžové vody, 500 ml tekutého droždí, muškátový oříšek, skořici, rozinky.