Právě teď je v plném proudu ředkvičková sezona a na pulty prodejen už se pomalu dostává první letošní chřest. Pokud se s ním ještě nekamarádíte, pomůže vám voňavý recept na zapečený marinovaný chřest.
Vyzkoušejte nepřeberné množství jarních listových salátů a klidně do nich přidejte i mladý špenát. Pro tepelnou úpravu mu bohatě bude stačit krátké podušení na másle a špetka soli.
Už brzy budeme moct sehnat i nové brambory, vodnici a během května také mladou karotku a cukrový hrášek. Zkuste s ním třeba lehký salát z quinoy.
Nespoléhejte ale jen na nabídku v supermarketu – vyběhněte na louku natrhejte si, co příroda nabízí plnými hrstmi. Divně to vypadá jen v dnešní městské době. Dřív byly jarní „plevely“ na talíři jako doma.
Seznamte se s jarními superhrdiny
Kopřivy mají vysoký obsah vitaminu C a v gastronomii umějí víc než jen léčivé čaje. Mladé výhonky spařte jako špenát na jarní přílohu nebo je přidejte do slaného koláče quiche.
Sedmikrásky svými něžnými kvítky ozdobí každý listový salát a moc pěkné jsou i na chlebu s máslem.
Podběl je favorit jarních bojů s kašlem, ale stejně dobrý je i na jarním talíři. Zkuste například jarní bramborový salát – uvařené nové brambory nakrájejte i se slupkou na plátky. Přidejte jarní cibulku, oprané květy podbělu a zalijte remuládou z oleje a dijonské hořčice.
Medvědí česnek hledejte ve stinných lužních lesích, ale můžete ho potkat i v městském parku. Rozmixujte ho s kešu ořechy a olivovým olejem, přidejte parmezán a máte vynikající jarní pesto.
Pro nejlepší jarní zeleninu se vypravte na místní farmářský trh. Je velmi křehká a přeprava ze zahraničních skleníků je vždy na úkor kvality. I domácí skladování v lednici by nemělo překročit tři dny, aby si zelenina zachovala výživové hodnoty.